Diversificatie Nigeriaanse economie biedt kansen

  • binnenland

De Nigeriaanse economie – de grootste economie van Afrika – is nu nog sterk gericht op olie. De Nigeriaanse overheid streeft naar diversificatie van de economie, met name in de maakindustrie en landbouw. Dat, samen met de aanwezigheid van de grootste haven van West-Afrika en met een aantal van 170 miljoen inwoners, levert kansen op voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

Die conclusie trekt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking na 3 dagen in Nigeria met een handelsdelegatie van 35 Nederlandse bedrijven, waarvan een deel MKB.

Ploumen: `De oliedollars die hier worden verdiend, druppelen nog maar zeer mondjesmaat door naar de arme bevolking. Opbouw van andere sectoren is nodig voor groei waar iedereen van profiteert. De bedrijven in deze handelsdelegatie kunnen daaraan bijdragen op het gebied van Agrofood, Gezondheidszorg en Maritieme Logistiek. We hebben hier deuren kunnen openen en veelbelovende contacten gelegd. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in deze grootste economie van Afrika’.

Tijdens haar bezoek aan Nigeria sprak Ploumen met diverse minister over de kansen van Nederlandse bedrijven. ‘Tijdens mijn gesprek met mijn Nigeriaanse ambtgenoot Olusegun Anganga kwam heel duidelijk naar voren dat Nigeria veel te bieden heeft voor de Nederlandse ondernemers. Volgens Anganga kan er met de specifieke Nederlandse expertise in veel sectoren in het gehele land geld verdiend worden. De Nigeriaanse regering zegt alle steun toe om de Nederlandse bedrijven hierbij te ondersteunen.’

Zakendoen in Nigeria komt echter niet zonder uitdagingen. Bedrijven lopen aan tegen corruptie, slechte infrastructuur en onvoldoende financiele dienstverlening. Ploumen: `We kunnen helaas niet alle moeilijkheden wegnemen. Maar bedrijven kunnen wel bij onze ambassade terecht voor voorlichting, advies en contacten om er goed mee om te kunnen gaan.’

Eerder deze week bezocht Ploumen de Nigerdelta, waar Nederland sinds een jaar achter de schermen een bemiddelende rol speelt in het conflict over de vervuiling van Ogoniland. Vandaag reist de minister met de bedrijvendelegatie door naar Ghana voor het 2e deel van de handelsmissie.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten