Droog zonder droogdok winnaar eerste HBO Offshore Design Award

  • binnenland

Uitgereikt tijdens HBO Offshore Network Symposium 2014
Tijdens het HBO Offshore Network Symposium 2014, op donderdag 13 november georganiseerd door het RDM Centre of Expertise van Hogeschool Rotterdam, is de eerste HBO Offshore Design Award gewonnen door team ‘Droog zonder droogdok’. Dit team, bestaande uit vijf studenten, drie medewerkers van offshorebedrijven en een docent, bedacht voor de wedstrijd ‘Design the Offshore Vessel & Equipment for 2025’ een ‘semi-submersible’ schip voor onderwateronderhoud op locatie.

HBO Offshore Network Symposium 2014
Het symposium, dit jaar gehouden op RDM Campus in Rotterdam, had als thema de succesvolle samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk. Samen met circa 150 docenten en mensen uit de praktijk van de offshoresector waren bijna 200 vierdejaars studenten aanwezig die een minor offshore volgen aan een van de vier hogescholen van het HBO Offshore Network – een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Tijdens het ochtendprogramma werden zij meegenomen in de praktijk en de samenwerking binnen de offshoresector. Edward Heerema, CEO Allseas Group, presenteerde de ontwikkeling van de Pieter Schelte, het grootste offshoreschip ter wereld. Daarna gaven Ostara de Jager-Bes, directeur Instituut voor Engineering en Applied Science van Hogeschool Rotterdam, Liek Voorbij, directeur Kenniscentrum RDM van Hogeschool Rotterdam, en Mark van de Zande, programmamanager IHC Innovation Lab op RDM Campus, hun visie op de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk, gevolgd door een paneldiscussie. Vervolgens ging de rode loper uit voor hbo’ers techniek; Huisman Equipment, Damen Shipyards Group en Tideway Offshore Solutions presenteerden hoe zij jonge, afgestudeerde hbo’ers binnenhalen en intern coachen bij de start van hun loopbaan. Drie jonge werknemers deelden hun ervaringen met deze coaching na een jaar werkervaring.

Tijdens de pauze hadden de deelnemers de gelegenheid een bezoek te brengen aan de bedrijvenstands en uiteraard om te netwerken. De dagvoorzitter van het symposium was Joannes Collette, voorzitter van het HBO Offshore Network.

HBO Offshore Design Award
In het middagprogramma streden kleine groepen studenten, bedrijfsmedewerkers en docenten in de wedstrijd ‘Design the Offshore Vessel & Equipment for 2025’ tegen elkaar om de eerste HBO Offshore Design Award. Daarbij ging het om vragen als de functionaliteit waarover het schip moet kunnen beschikken, de vorm, aandrijving, energiehuishouding, de multifunctionele uitrusting en materiaalgebruik. Van de 22 deelnemende teams werd team ‘Droog zonder droogdok’ door de jury als winnaar gekozen.

Offshoreschepen en -platforms worden steeds groter, soms zelfs zo groot dat deze niet meer in de huidige droogdokken passen. Dit geeft problemen bij onderhoudswerkzaamheden. Daarbij komt dat wanneer deze schepen of platforms voor onderhoud van hun locatie weg moeten, ze niet operationeel kunnen zijn, met grote financiële gevolgen. Een oplossing daarvoor is ‘Droog zonder droogdok’, een Offshore Service Vessel (OSV) voor het (onderwater)onderhoud van offshoreschepen en -platforms. Het innovatieve aan dit ontwerp is dat schepen niet uit de vaart genomen hoeven te worden, maar dat de onderhoudswerkzaamheden op locatie kunnen worden uitgevoerd, terwijl het schip operationeel is. Hiermee zou een substantiële kostenbesparing gerealiseerd kunnen worden.

Het gelijknamige ‘Offshore Vessel & Equipment for 2025’ is een programma dat wordt opgestart binnen de Community of Practice Maritiem & Offshore van het RDM Centre of Expertise.

Offshore op RDM
Tijdens het middagprogramma waren er ook diverse rondleidingen door Innovation Dock op RDM Campus en over het westelijk deel van het RDM-terrein, waar veel bedrijven uit de maritieme en offshoresector gevestigd zijn, waaronder Ampelmann, Bonn & Mees, Condor, Damen Shipyards, Franklin Offshore, Huisman Equipment, IHC Merwede en Imtech Marine. Hiermee is het cluster maritiem & offshore sterk vertegenwoordigd op het terrein van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM).

RDM Centre of Expertise
Binnen het RDM Centre of Expertise (RDM CoE) werken onderwijsinstituten, kenniscentra en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties die nodig zijn voor de stad en haven Rotterdam. Deze samenwerking vindt plaats in communities of practice op vier terreinen: Maritiem & Smart Port Industry, Logistiek & Future Mobility, Energietransitie & Procesindustrie en Duurzaam Bouwen & Gebiedsontwikkeling. RDM CoE is een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend en ondersteund centre of expertise van Hogeschool Rotterdam, dat in een publiek-private samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en partners uit het bedrijfsleven wordt vormgegeven op RDM Campus, midden in de Rotterdamse haven. Zie voor meer informatie www.rdmcampus.nl/rdmcoe.

Related news

List of related news articles