Eerste windturbine Gemini Windpark succesvol geplaatst

De eerste windturbine is op 16 februari jl. geplaatst door Van Oord en zal binnenkort de eerste stroom gaan produceren. De komende maanden worden in totaal 150 windturbines geïnstalleerd, op 85 kilometer uit de Groningse kust. In het voorjaar van 2017 zal het park gereed zijn en de komende decennia duurzame energie leveren aan 785.000 huishoudens.

Nadat vorig jaar de elektrische infrastructuur is aangelegd en de 150 turbinefundaties zijn geïnstalleerd, plaatst Van Oord op dit moment de windturbines. Deze windturbines worden onder meer met Van Oord’s offshore installatieschip Aeolus direct vanuit de haven van Esbjerg in Denemarken naar het windpark op zee getransporteerd. Vervolgens zal de opgewekte energie via het hoogspanningsnet vanuit Eemshaven naar de eindgebruikers gedistribueerd worden.

Gemini wordt in drie jaar tijd gebouwd in de Noordzee, op 85 kilometer uit de kust van Groningen en is onzichtbaar vanaf het land. Het windpark, dat bestaat uit twee gebieden van elk 34 vierkante kilometer, gaat energie opwekken in het deel van de Noordzee met de hoogste en meest constante windsnelheden ter wereld. De Nederlandse CO2-uitstoot zal door het windpark naar verwachting met 1,25 miljoen ton per jaar afnemen. Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee met een totale capaciteit van 600 megawatt één van de grootste windparken ter wereld worden, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en het duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).

Meer… Gemini Offshore Windpark en van Oord