Flexibiliteit, functionaliteit en creativiteit

Temporary Works Design (TWD) is een dynamisch ingenieursbureau dat tijdelijke constructies ontwerpt en laat bouwen die gebruikt worden voor het creëren van permanente constructies in de offshore en civiele markt. Flexibiliteit, functionaliteit en creativiteit zijn de drijvende krachten achter deze ontwerpen en achter TWD’s ondernemende arbeidsethos.

Of het nu om projecten in de wind-, olie&gas of civiele sector gaat, de core business van TWD is steeds het op maat ontwerpen van tijdelijke constructies voor klanten zodat zij hun bouw- of installatieproject op tijd en veilig kunnen afronden. Binnen de offshore windsector staat  TWD haar klanten bij in alle installatiefases van offshore turbines. Projecten variëren van stabiliteits- en bewegingsanalyses van transportschepen tot constructies om de zware funderingspalen te zeevasten, liften en binnen de gestelde tolleranties te installeren.

Voor de installatie van het Luchterduinen-windpark, 43 windmolens voor de kust van Nederland, heeft TWD afgelopen jaar een innovatieve monopile gripper ontworpen. De gripper, die op Van Oord’s installatieschip Aeolus staat gemonteerd, is ontworpen om tijdens de installatie de funderingspaal op de juiste positie en in de juiste helling te houden, terwijl golf-, wind- en stromingskrachten op de paal werken.

De funderingsinstallatie op het Luchterduinen project is vorige zomer succesvol en binnen de gestelde tijd afgerond, mede door het optimaal functioneren van het gripper frame. Dit jaar wacht echter een nog grotere uitdaging. Waar de palen voor Luchterduinen een diameter hadden van 5 meter en een gewicht van 650 ton, zal de gripper voor windpark Gemini 900 tons palen met een diameter van 7 meter binnen de strikte tolleranties plaatsen. De Aeolus zal op dit project bijgestaan worden door het windmolen-installatieschip Pacific Osprey, die wordt uitgerust met de 2.0-versie van de Aeolus-gripper. Voor dit prestigieuze project hebben de ontwerpers van TWD niet alleen de gripper ontworpen, maar ook de ontwerpen en fabricageondersteuning geleverd voor alle zeevastingsconstructies op de Pacific Osprey.

Door de ervaring die TWD de voorbije jaren bij talrijke offshore wind projecten heeft opgebouwd, bevinden de TWD-ingenieurs zich in een uitstekende positie om de evoluties van de markt goed in te schatten en hierop te anticiperen met innovatieve oplossingen. Zo heeft TWD recentelijk de krachten gebundeld met haar zusterbedrijf Barge Master (gespecialiseerd in bewegingsgecompenseerde tools) om een gripperconcept te ontwerpen wat monopile installaties met drijvende schepen mogelijk maakt. Hierdoor worden de installatiekosten van een offshore windpark aanzienlijk teruggedrongen,  wat essentieel is om deze vorm van groene stroom concurrerend te maken met energie uit fossiele brandstoffen.

Naar de toekomst toe is het TWD’s ambitie om steeds weer te blijven innoveren en daarnaast altijd klaar te staan om de benodigde tools en oplossingen te bedenken om veilige en efficiente offshore installaties mogelijk te maken.