Flinter’s Vlootmaatschap 5 maakt extra capaciteit voor ‘overstappers’

Wij ontvangen steeds meer berichten over fiscaalgerelateerde scheepsbeleggingen, waarbij het vereiste aantal participaties niet op tijd geplaatst kan worden. Gevolg: projecten worden afgelast en participanten die reeds hierop hebben ingetekend vallen tussen wal en schip. Dit kan voorkomen worden.

Buiten de boot vallen…
De actuele participatiegraad in Vlootmaatschap 5 (MS Flinter Aland) ligt nu op 97%. Bart Otto, CEO van Flinter: “Dit wil niet zeggen dat intekenen praktisch geen zin meer heeft. Integendeel, wij gaan extra ruimte scheppen om participanten die elders letterlijk en figuurlijk buiten de boot vallen, op te vangen. Een strategische investeerder in Vlootmaatschap 5 heeft zich namelijk bereid verklaard om –indien nodig– zijn belang deels terug te brengen. Zo komt er plaats vrij voor particuliere beleggers.”

“Deze investeerder heeft een lange relatie met Flinter. Een stap als deze kan hij vrij gemakkelijk inpassen in zijn langetermijnplanning. Behalve dat deelt hij onze visie dat particuliere beleggers belangrijk zijn voor de scheepvaartsector. De gevolgen van een mislukte plaatsing moeten daarom snel opgevangen worden met een goed alternatief vanuit de sector zelf.”

Sluitingstermijn verlengd
Daarom is de sluitingstermijn verlengd tot en met 29 december 2010. Tot en met die dag kan de intekening inclusief storting van het deelnamebedrag worden rondgemaakt. Over de belastingjaren 2010 en 2011 wordt dan meer aan belasting terug gekregen dan er geïnvesteerd is. Een inleg van 15.000 euro levert 18.344 euro op (bij volledige benutting van de 52%-schijf). Dit komt omdat per 15.000 euro inleg een aftrekpost van 35.276 euro ontstaat. Bij verkoop van de aandelen moet wel een bedrag van 6.272 euro aan de fiscus terug betaald worden. Het maximale risico dat daarmee gelopen wordt bedraagt 2.928 euro.

Over MS Flinter Aland
MS Flinter Aland is een 11.000-tons multipurpose-schip, geschikt voor verschillende ladingen. Ze meet 133 meter en behoort straks met haar vier zusterschepen tot de grootste schepen van Flinters 51 schepen tellende vloot. MS Flinter Aland heeft de hoogste Zweeds-Finse ijsklasse en kan wereldwijd ingezet worden. Ze wordt in mei 2011 te water gelaten op de werf Ferus Smit in Groningen. MS Flinter Aland is ondergebracht in vlootmaatschap 5. Via deze vlootmaatschap kunnen particuliere Nederlanders gezamenlijk investeren in dit moderne vrachtschip.

Over Flinter
Flinter is in 1989 klein begonnen met een kustvaarder van 3.000 ton, genaamd ‘Flinterborg’. Inmiddels is Flinter uitgegroeid tot de vijfde rederij van Nederland met ongeveer 450 werknemers, vestigingen in Rotterdam, Antwerpen, Helsingborg en Helsinki en 51 schepen in eigendom of in beheer.

Alle schepen van Flinter schepen varen onder Nederlandse vlag en vallen dus onder Nederlandse maritieme wetgeving. De schepen zijn goed onderhouden en verkeren in een uitstekende staat. Daarbij voldoen zij aan de hoogste veiligheids- en milieueisen. De bemanning is hoogopgeleid; de schepen worden ondersteund door een goede walorganisatie.

Flinter is vooral actief in de wateren rondom Europa (Noordzee, Oostzee, Middellandse Zee en Zwarte Zee). Ook varen de schepen regelmatig van en naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. Jaarlijks wordt meer dan vijf miljoen ton lading vervoerd.

Bron: Flinter, 28-12-2010;