Zonnepark Mosselbanken Gutami Design Terneuzen. Artist Impression North Sea Port

Gutami Holding start met bouw grootste Zeeuwse zonnepark

Op het Valuepark Terneuzen start Gutami Holding met de bouw van een 60MW zonnepark, dat zonne-energie opwekt voor ruim 14.000 huishoudens. Dow en North Sea Port ondersteunen hiermee de verduurzaming van de Zeeuwse energievoorziening.

Zonnepark Mosselbanken Gutami Design Terneuzen. Artist Impression North Sea Port
Zonnepark Mosselbanken Gutami Design Terneuzen. Artist Impression North Sea Port
Zonnepark Mosselbanken Gutami Design Terneuzen. Artist Impression North Sea Port

Valuepark Terneuzen, een samenwerking tussen Dow Benelux en North Sea Port, heeft in 2019 de bouw en exploitatie van een 60 MW zonnepark aan Gutami Holding gegund. Inmiddels is het Duitse Pfalz Solar gestart met de bouw ervan op de locatie Mosselbanken. Het zonnepark zal in november 2021 operationeel zijn.

Locatie Mosselbanken

De locatie Mosselbanken maakt onderdeel uit van het Valuepark Terneuzen. “Dankzij de groene stroomvoorziening op de Mosselbanken wordt de locatie extra aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich er te vestigen”, aldus Geerten van Dijk, Directeur Valuepark Terneuzen. “Met de realisatie van een zonnepark op de Mosselbanken ondersteunen we de verdere verduurzaming van de Zeeuwse energievoorziening”, aldus Anton van Beek, President Dow Benelux. “Daarmee levert het project ook een bijdrage aan de Nederlandse energietransitie en verdere vermindering van CO2-uitstoot”.

Daan Schalck, CEO North Sea Port: “De bouw van dit zonnepark zorgt voor de verankering van bedrijvigheid en werkgelegenheid in het havengebied. Dit gaat hand in hand met de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelstellingen waar Dow en andere bedrijven in North Sea Port aan meewerken. De productie van groene elektriciteit in de regio levert bovendien ook een bijdrage voor de productie van groene waterstof”.

Sujo Bouw en Infra BV

Vooruit lopend op de start van de realisatie van het Solarpark, zijn de civiele werkzaamheden ter voorbereiding van de aanleg van het solarpark reeds uitgevoerd door Sujo Bouw en Infra BV. In totaal is er ruim 200.000 m3 zand verplaatst en verwerkt. Sujo Bouw en Infra BV is een ervaren aannemer in de civiele wereld, en heeft al jaren een nauwe samenwerking met Gutami op het gebied van solar projecten.

Pfalz Solar

Gutami Holding heeft de opdracht voor de bouw gegund aan Pfalz Solar. “Gutami Holding en Pfalz Solar werken al vier jaar samen. We hebben er alle vertrouwen in dat Pfalz Solar, met lokale onderaannemers, een fantastisch zonnepark gaat neerzetten, zonder dat de omgeving overlast van de bouw ervaart.”, aldus Gerben Pek, CEO van Gutami Holding. Pfalz Solar heeft inmiddels al meer dan 100 MW aan zonneparken gebouwd in Nederland. Lars Josten, CEO van Pfalz Solar: “Dit wordt in Nederland ons grootste zonnepark en tevens het grootste zonnepark van Zeeland. Het park zal meer dan 56 miljoen KWh per jaar produceren, wat neerkomt op 22.600 ton CO2 besparing per jaar.”

Financiering

ABNAMRO en Meewind zijn de financiële partners in het project. ABNAMRO verstrekt een lange termijn lening en Meewind maakt het via een achtergestelde lening mogelijk voor particulieren te investeren in dit project.