Giuseppe Petrina

“Het gaat er niet om hoe snel je gaat, maar om hoe ver je komt”

“Het gaat er niet om hoe snel je gaat, maar om hoe ver je komt.” Dat is het motto van Giuseppe Petrina, Engineering Specialist bij Van Oord. Hij probeert zijn team altijd te motiveren om creatief te zijn om tot slimme en duurzame oplossingen te komen. “Een van de kernboodschappen binnen Van Oord is: Gebruik je maritieme vindingrijkheid.”

Giuseppe Petrina
View on Vimeo.
Giuseppe Petrina aan het woord

Engineering Specialist bij Van Oord

Giuseppe heeft een master in Hydraulic Engineering. Hij werkte bij het onderzoeksinstituut Deltares, voordat hij zeven jaar geleden besloot om aan de slag te gaan bij Van Oord. “Ik wilde meer praktische projecten doen en bijdragen aan iets dat daadwerkelijk wordt gebouwd. Werken voor een internationale waterbouwer als Van Oord geeft je, naast het denkproces, deze mogelijkheid”, vertelt Giuseppe ons wanneer wij hem bezoeken op het hoofdkantoor van Van Oord in Rotterdam. Hij begon bij Van Oord als Project Engineer, waarbinnen hij verantwoordelijk was voor de voorbereiding en uitvoering van diverse projecten. Drie jaar geleden groeide hij door tot Engineering Specialist. “Ik coördineer nu een hecht team van zes jong getalenteerde collega’s die zich focussen op digitale ontwikkelingen”, vertelt hij enthousiast. Elke dag begint het team met een kop koffie. “Een belangrijk moment. We wisselen niet alleen informatie uit met elkaar en met andere collega’s, ook bouwen we op deze manier een goede band met elkaar op.”

De energietransitie werkelijkheid maken

“Het liefst bedenken we slimme ideeën en oplossingen die ons helpen toekomstige projecten te realiseren”, legt Giuseppe uit. “Op de Tendering & Estimatingafdeling in Gorinchem zijn op we op dit moment met een heel gaaf project bezig: een interne digitale tool genaamd Estimating 2.0 Landscape. Binnen dit ‘landschap’ bouwen we intuïtieve tools die een transparant tenderproces mogelijk maakt. Alle partijen die tijdens deze fase betrokken zijn, zijn hierdoor bewust van de kosten. Voor hen wordt het daardoor makkelijker om ingenieuze ideeën te verzinnen die Van Oord in staat stellen om te kunnen concurreren op het gebied van kosten”, zegt hij trots. “Door competitiever te zijn, helpen we de markt met duurzame energie tegen een lagere prijs. Zo dragen we bij aan het verwezenlijken van de energietransitie.” Een uitdagende klus, volgens Giuseppe. “Het is een nieuwe ontwikkeling waarvan we niet precies weten wat we kunnen verwachten. Dat maakt het erg leuk, dagelijks ontdekken we nieuwe mogelijkheden. Maar om toegevoegde waarde te creëren, is het ook belangrijk om verbonden te blijven met de dagelijkse gang van zaken.”

Nieuwe ideeën ontwikkelen en waarde creëren

Binnen dit nieuwe project werkt Giuseppe met verschillende jonge en net afgestudeerde collega’s. “Ze hebben zoveel energie en passie. Als coördinator moedig ik hen aan om met nieuwe ideeën te komen. Tegelijkertijd herinner ik hen eraan dat werken bij een grote organisatie als Van Oord betekent dat je ook de organisatiedynamiek moet begrijpen. Soms gaat het niet zo snel als je eigenlijk zou willen. Daarom gebruik ik het motto: ‘Het gaat er niet om hoe snel je gaat, maar om hoe ver je komt. Ik zeg dan ook tegen mijn team: ga ervoor, kom met nieuwe ideeën en neem het bedrijf hierin mee.”

“JE MOET ECHT EEN TEAMPLAYER ZIJN”

Giuseppe vindt dat daar bij Van Oord veel vrijheid voor is. “Gebruik je maritieme vindingrijkheid is een van de belangrijkste kernboodschappen binnen Van Oord. Oftewel iedereen krijgt de vrijheid om na te denken over ingenieuze oplossingen.” Iets wat Giuseppe nog steeds graag doet. “Ik wil echt mijn steentje bijdragen om stappen te kunnen maken en waarde te creëren. Bij Van Oord krijg ik genoeg ruimte om dat te doen, de verantwoordelijkheid om te voltooien waarmee je bent begonnen en te zorgen dat het aansluit bij het bedrijf.”

Een familiesfeer

Ook het feit dat Van Oord een familiebedrijf is, maakt dat Giuseppe hier graag werkt. “De sfeer is echt goed.” Iets wat we direct merken als we met Giuseppe over de afdeling lopen. “We kennen elkaar goed. Niet alleen op zakelijk niveau, ook persoonlijk. We doen veel activiteiten buiten werktijd, zoals teambuildingevenementen en activiteiten met Young Van Oord. Daarnaast hebben we ons eigen zeilteam, spelen voetbaltoernooien en hebben team gerelateerde activiteiten.” Binnen Van Oord is deel uitmaken van een team namelijk erg belangrijk. “Je moet zeker een teamplayer zijn en het is ook belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt.

Van Oord is een grote organisatie en het is belangrijk dat je zowel op kantoor als in ‘het veld’ kan werken. En dat betekent dat je communiceert met verschillende soorten mensen, functies en achtergronden. Niet iedereen is een engineer”, lacht hij

Duurzaamheid is belangrijk

“Zijn er andere belangrijke elementen om bij Van Oord te werken?”, vragen we Giuseppe. “Als je gelooft dat duurzaamheid de sleutel is en je echt geeft om de toekomst van deze wereld en de volgende generatie, ben je bij Van Oord aan het juiste adres. We werken samen om tot nieuwe innovaties te komen die duurzaamheid naar een hoger niveau kunnen tillen“, vertelt hij enthousiast. “Om dat te doen, moet je creatief zijn en een hands-on mentaliteit hebben.” Trots concludeert hij: “Bij Van Oord doen we dingen niet steeds opnieuw. Je komt altijd tot iets nieuws dat nog nooit eerder is gedaan. Daardoor kun je echt grote stappen maken en veranderingen teweegbrengen.”