HH Memorial Race ontvangt Roy Heiner en team Roark

De organisatie van de derde Hans Horrevoets Memorial Race ontvangt op zondag 25 oktober zowel Roy Heiner als Team Roark van Kees Kaan. Heiner monstert aan op de familieboot Fast Too van vader Kees Horrevoets. Team Roark, winnaar van de HH Memorial Trophy 2006 en 2009, verschijnt met zijn nieuwe One Design Melges 32 aan de start van deze unieke wedstrijd in Drimmelen. De deelnemers varen een zogenaamde vrije baan, waarbij ze zelf bepalen in welke volgorde ze de verplichte boeien ronden.

Roy Heiner was als technisch directeur verantwoordelijk voor de prestaties van Team ABN AMRO, de glorieuze winnaar van de Volvo Ocean Race 2005-06. Hans Horrevoets was destijds betrokken bij de selectie van de jonge talenten voor de ABN AMRO Two. Uiteindelijk belandde hijzelf als vaste bemanning aan boord. Totdat een ongenadige golf hem in de nacht van 18 mei 2006 te grazen nam. Naast collega was Heiner ook een persoonlijke vriend van Hans. Daardoor heeft hij nog altijd een warme band met de familie Horrevoets, wat zijn deelname op 25 oktober extra bijzonder maakt. Heiner zal ‘s ochtends een korte toespraak houden.

Team Roark/Claus & Kaan Architecten heeft eveneens mooie herinneringen aan zijn vroegere trainer. Na de Volvo Ocean Race zou Hans met het team afreizen naar Cowes om daar deel te nemen aan de Commodores’ Cup. Dat mocht niet zo zijn, maar nu gaan schipper Kaan en zijn bemanning geheel in Hans’ stijl op zijn thuiswater racen. Eerder dit jaar wonnen ze tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta de Hans Horrevoets Memorial Trophy. Die gaat naar het gemiddeld jongste team dat de beste resultaten zeilt in de twee offshore races van het Scheveningse evenement. Bij de prijsuitreiking overhandigde Kees Horrevoets de uitnodiging om dit jaar deel te nemen aan de HH Memorial Race. Schipper Kaan hoefde daar niet over na te denken en schreef zich direct in.

De vrije baan
De formule van de vrije baan benadrukt de manier waarop Hans van de zeilsport genoot. Plezier en wedstrijdspanning gingen bij hem hand in hand. Voor de HH Memorial Race betekent dit dat er drie klassen zijn met ieder een eigen baan. De deelnemers moeten enkele boeien op de Merwede en de Amer ronden, maar het maakt niet uit in welke volgorde. Ze varen voor hun eigen klassement. De tijden van de winnaars worden wel met elkaar vergeleken. Dat gebeurt aan de hand van de Langstone-correctie, waarmee bepaald kan worden wie de beste is en de speciale trofee in ontvangst mag nemen.

De prijs staat symbool voor de vrije baan en Hans’ passie voor de sport. Het zijn twee bootjes op één houten voetstuk. Het ene vaart voor de wind (naar de Keizerveerse Brug) en het andere aan de wind (naar de Moerdijkbrug). Je kunt bij de HH Memorial Race immers twee kanten op.

Bron: HH Memorial Race, 25-09-2009;