Hollands ondernemerschap nabij Isola del Giglio

Een pittoresk eilandje genaamd Isola del Giglio is de laatste maanden gedomineerd geweest door een flink aantal bergers. De gezonken Costa Concordia vormde een wrang doch uniek uitzicht. “Voor mij was het een heel bijzondere ervaring om aan de berging te werken”, vertelt Floris Bomers, operations manager bij Conquest Offshore. Conquest Offshore is een Nederlandse joint venture die dit jaar een knap staaltje Hollands ondernemerschap heeft laten zien tijdens de unieke berging.

“Wij werden gevraagd om met onze heavy lift barge, de Conquest MB 1, in april 2014 af te reizen naar Italië om daar te assisteren in het plaatsen van sponsons om het cruiseschip weer drijvende te krijgen. Op locatie hebben wij de laatste 19 van de in totaal 30 sponsons geplaatst. Door deze eerst vol water te laten lopen, te monteren en uiteindelijk vol met lucht te pompen hebben de bergers het schip 15 tot 18 meter omhoog gehaald, waardoor deze nu versleept kan worden. De functionaliteit van de Conquest MB 1 is uniek en werd tijdens het plaatsen van de sponsons ook volledig benut. De barge is 36 meter breed en 136 meter lang, de kraan, met een hijscapaciteit van 1.400 ton, kan vrij 360 graden roteren en bezit een dynamisch ballastsysteem. Daarnaast biedt het dek van de barge 3.700m2 ruimte.” vertelt Bomers trots. “Op locatie in Italië was er tussen wal en schip letterlijk heel weinig ruimte en bleek hoe inzetbaar de Conquest MB 1 is in ondiep water, met behulp van duikers konden wij met zeer kleine marges toch het werk voltooien.”

Conquest Offshore, een joint venture van Concordia Offshore BV, Zwagerman Offshore Services BV en Paul Van Es Holding BV, bestaat sinds oktober 2013. Bomers: “Op zichzelf zijn de losse producten niet heel revolutionair, maar het is de combinatie die wij hebben ontwikkeld wat de Conquest MB 1 zo uniek maakt. We zijn ontzettend trots dat wij met de berging van de Costa Concordia een stukje geschiedenis hebben meegepikt. Nooit meer zal een berging op deze wijze plaatsvinden en wij hebben laten zien wat wij kunnen, naar volle tevredenheid van de klant en zonder downtime. Dit project heeft ons op de kaart gezet en met onze Hollandse ondernemingsmentaliteit weet ik zeker dat wij met dit product voor volgende projecten een mooie toekomst tegemoet gaan.” RM

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten