IJskoud welkom Patrouilleschip Friesland

Friesland te water lating

Waar heel Nederland vurig hoopt op een 16e Friese Elfstedentocht kijkt de Koninklijke Marine uit naar haar eigen Friesland. Aanstaande vrijdag zal het derde patrouilleschip uit de Holland-klasse, de Friesland, feestelijk worden onthaald in de haven van Den Helder. De doopster, Gerdi Verbeet, zal zich bij de bemanning vervoegen om het schip de marinehaven binnen te varen.

Bij de eerste binnenkomst van de Friesland zal een delegatie van het Korps Adelborsten het eerbewijs ‘Joelen’ uitbrengen. Deze traditie is na jaren weer in ere hersteld tijdens de eerste binnenkomst van het patrouilleschip Holland. Het eerbewijs dient als welkom voor elke nieuwe eenheid die de vloot komt versterken. Op dezelfde dag wordt tevens afscheid genomen van het oudste marineschip, Hr.Ms. Zuiderkruis, die na ruim 36 jaar uit dienst zal worden gesteld.

Holland-klasse
De Holland is de naamgever van de Holland-klasse, een serie van vier Ocean Going Patrol Vessels voor de Koninklijke Marine. Deze 108 meter lange, flexibel inzetbare, patrouilleschepen zijn toegerust voor de bewaking van kustwateren. Door een veranderend wereldbeeld, dreigingen als terrorisme en toename van piraterij is het accent bij de marine komen te liggen op operaties in de kustwateren.

Meer… Defensie