Interceptor van Ocean Cleanup te gast in Maritiem Museum

Deze winter is de nieuwste uitvinding van The Ocean Cleanup ‘Interceptor’ te zien in het Maritiem Museum in Rotterdam. De Interceptor is ontwikkeld om plastic uit rivieren te halen. Oprichter Boyan Slat en zijn team hebben er ruim 4 jaar in het geheim aan gewerkt.

Volgens onderzoek van The Ocean Cleanup zijn er 1000 rivieren wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst 80 procent van het plastic dat jaarlijks in de oceaan terecht komt. Door het plastic probleem bij de bron aan te pakken werkt The Ocean Cleanup aan hun missie om in 2040 de oceanen voor 90 procent plastic vrij te hebben.

50 tot 100 duizend kilo plastic per dag vangen

De ‘Interceptor’ ligt verankerd in een rivier en haalt met een transportband afval naar binnen waar het in 1 van de 6 containers wordt gestort, die samen een capaciteit van 50 m3 hebben. Het plastic wordt door de stroming via een barrière naar de installatie geleid. De installatie wordt aangedreven door zonne-energie en kan 50 tot 100 duizend kilo plastic per dag vangen.

Meer informatie

Wanneer: vanaf heden tot in het nieuwe jaar
Waar: Aan de gastensteiger in de Maritiem Museum Haven
De ‘Interceptor’ is ook te bezoeken tijdens de dagelijkse haven-rondleidingen om 11:30 en 13:30 uur. De rondleidingen zijn gratis met een geldig entreebewijs.