Onbemand Survey vessel 'Beluga 01' Foto Jan De Nul

Jan De Nul bestelt onbemand zeevarend survey boot voor maritieme en offshore projecten

Jan De Nul Group bestelt het beproefde en hybride Unmanned Surface Vehicle (USV) uit de Mariner-klasse van Maritime Robotics als eerste stap naar onbemande en autonome offshore survey operaties. Het schip, Beluga 01 genaamd, zal onder Luxemburgse vlag varen en wereldwijd worden ingezet voor hydrografische en waterkwaliteitsmetingen op maritieme en offshore projecten. Jan De Nul is zo de eerste baggeraar die een onbemand survey vaartuig inzet voor maritieme en offshore activiteiten.

Onbemand Survey vessel 'Beluga 01' Foto Jan De Nul
Onbemand Survey vessel 'Beluga 01' Foto Jan De Nul
Onbemand Survey vessel ‘Beluga 01’ Foto Jan De Nul

De Beluga 01 is gebaseerd op de innovatieve USV uit de Mariner-klasse van Maritime Robotics, die zijn mobiliteit en zeewaardigheid voor data-acquisitie in ruige omstandigheden heeft bewezen. Het systeem van Maritime Robotics overtuigde Jan De Nul door zijn goed doordacht en hoogkwalitatief ontwerp, gebaseerd op 10 jaar ervaring. Het is een gebruiksvriendelijk, kostenefficiënt en veilig platform als alternatief voor of als aanvulling op grotere bemande schepen.

Door te kiezen voor onbemande survey operaties en voor de USV uit de Mariner-klasse, zet Jan De Nul voluit in op meer veiligheid en operationele controle tijdens surveyactiviteiten, lagere koolstofemissies en een efficiëntere data-acquisitie.

Mike Lycke, Survey Manager Offshore Projects bij Jan De Nul Group: “Al een aantal jaren bestuderen we verschillende autonome systemen. We hebben ons altijd in de eerste plaats toegelegd op het vergaren van kennis inzake autonome maritieme survey operaties. De wereldwijde situatie in 2020 en een volwassen USV-markt hebben ertoe geleid dat wij de volgende stap hebben gezet en een kant-en-klaar vaartuig hebben besteld voor onze maritieme en offshore projecten. We vonden de perfecte partner in Maritime Robotics, een toonaangevende provider van innovatieve onbemande oplossingen voor maritieme operaties en data-acquisitie.”

Eirik Hovstein, COO van Maritime Robotics: “We zijn erg trots dat we geselecteerd zijn als leverancier voor Jan De Nul Group. Wij staan voor in eigen huis ontwikkelde systemen, met het oog op duurzaamheid en autonomie, in nauwe samenwerking met civiele, publieke en militaire partners. We kijken ernaar uit om met Jan De Nul samen te werken aan de verdere ontwikkeling van de Beluga 01. Samen zullen we de toekomst van onbemande oplossingen verkennen om te zorgen voor veiligere, groenere en kostenefficiëntere data-acquisitie op zee.”

Lagere koolstofvoetafdruk
De Beluga 01 is uitgerust met een volledig redundant hybride aandrijfsysteem. De hoofdaandrijving komt van een dieselmotor die mechanisch aan de waterjet is gekoppeld. Als alternatief kan het vaartuig ook volledig elektrisch worden aangedreven. Met de extra elektrische Torqeedo-aandrijving, die parallel aan de hoofdaandrijving is geïnstalleerd, kan het vaartuig door gevoelige maritieme gebieden manoeuvreren.

Er is ook een Range Extender-module om de batterijen op te laden, zodat ze langer dan 12 uur presteren. Dit systeem heeft een lagere uitstoot dan de hoofdmotor, die ook als dynamo voor de accu’s kan worden gebruikt.

Bovendien fungeert de elektrische aandrijving als redundante aandrijfbron voor de hoofdmotor in geval van een storing, of omgekeerd.

Jan De Nul zet zich in om de koolstofuitstoot te verminderen. Aandrijving zonder uitstoot op toekomstige schepen maakt deel uit van de strategie van de Group. Zo houdt Jan De Nul bij het ontwerp van schepen rekening met de milieu-impact en pakt het de milieu-uitdagingen effectief aan door te focussen op het verminderen van de voetafdruk en de impact van zijn activiteiten, in het bijzonder op de water- en luchtkwaliteit en op het klimaat.

Getest in ruige zeegang
De Beluga 01 kan werken in zware zeegang, met golven tot wel 4 meter hoog, hoewel dit doorgaans het verzamelen van nuttige surveygegevens onmogelijk maakt. Het vaartuig kan zelfs overleven bij golven tot 9 meter. De Beluga 01 heeft slechts 80 cm water nodig om in te werken.

Kenmerken van de Beluga 01

USV van Mariner-klasse

  • Volledig redundant hybride aandrijfsysteem
  • Autonomie tot 50 uur
  • Redundante communicatie, met een bereik tot 30 km
  • Voorzien van alle navigatiehulpmiddelen (VHF, AIS, Radar)
  • Uitgerust met een speciaal ontworpen LARS-systeem (Launch and Recovery Systems)
  • Past in een container voor gemakkelijk transport

Genoemd naar de Beluga-walvis
Het onbemande survey vaartuig is genoemd naar de Beluga-walvis. De naam is het resultaat van een interne enquête onder de bemanning en het personeel van Jan De Nul, dat eerder ook de namen voor de kleinere USV-vaartuigen van het bedrijf, Curiosity en Calypso, had gekozen.

De naam linkt het vaartuig aan de vaardigheden van de walvis op het gebied van hydrografische en mariene surveys. De Beluga-walvis gebruikt echolocatie om te navigeren, te foerageren en te jagen. Het dier zendt geluidsgolven uit en luistert naar de echo’s die door de omgeving worden afgegeven. Zo identificeert de walvis het landschap en de objecten in zijn omgeving.