Jan De Nul Group 2020: Wendbaarheid zorgt voor stabiele resultaten

  • Solide omzet van 1,9 miljard euro
  • EBITDA van 344 miljoen euro of 18% op de omzet: in de kopgroep van de sector
  • Nettowinst van 25 miljoen euro
  • Aanhoudende hoge solvabiliteitsratio van 72% dankzij een volgehouden politiek van winstreservatie
  • Vrij van netto schuld, nu zeven jaar op rij
  • Resistente orderportefeuille van 3,2 miljard euro
  • Aanhoudend sterk investeringsprogramma, in het bijzonder in de sector van de offshore renewables

Diversificatie van de activiteiten draagt bij tot solide financials

2020 was een jaar met onverwachte uitdagingen. COVID-19 zorgde ervoor dat iedereen het beste in zichzelf naar boven moest halen om het hoofd te bieden aan deze uitputtende omstandigheden. Lockdownmaatregelen, thuiswerk, reisbeperkingen; het had allemaal een belangrijke impact op de organisatie van wereldspeler Jan De Nul Group. De wendbaarheid van de groep en haar medewerkers, heeft er evenwel voor gezorgd dat ook 2020 afsloot met gezonde financiële resultaten.

De verwachte heropleving van de internationale baggermarkt in 2020 kende door de uitbraak van de pandemie andermaal een vertraging. Het offshore segment draaide echter op volle kracht. De markt van offshore hernieuwbare energie blijft groeien aan een hoog tempo en de vooruitzichten zijn veelbelovend. De markt beperkt zich immers niet enkel meer tot Europa: Jan De Nul Group bouwde in 2020 ook windmolenparken in Taiwan en in de Verenigde Staten. De civiele activiteiten van de groep houden goed stand dankzij een sterke vastgoedmarkt in combinatie met enkele belangrijke projecten op de infrastructuurmarkt. De milieudivisie blijft als kleinste activiteitentak van Jan De Nul Group, stabiel presteren.

Jan De Nul Group kon in 2020 een jaaromzet realiseren van meer dan 1,9 miljard euro. De EBITDA bedroeg 344 miljoen euro of 18% van de omzet, een prestatie in de kopgroep van de sector. Dat is het resultaat van Jan De Nul Group’s streven naar operationele excellentie. Jan De Nul Group blijft zich onderscheiden door zijn ultra sterk balansprofiel, met een eigen vermogen van meer dan 2,9 miljard euro wat resulteert in een ongeziene solvabiliteit van maar liefst 72%. De groep steunt bovendien op een belangrijke liquiditeitspositie met een netto cash overschot van 279 miljoen euro.

Hiernaast blijft Jan De Nul Group zijn reputatie gestand houden als sterk investerend bedrijf. In 2020 kwam de 6.000 m³ sleephopperzuiger Ortelius in de vloot, alsook de cutterzuiger Willem van Rubroeck, meteen de krachtigste cutterzuiger uit Jan De Nul’s vloot. In januari 2021 kwam daar dan nog de 18.000 m³ sleephopperzuiger Galileo Galilei bij.

Ter versterking van de offshore vloot kocht Jan De Nul Group in december 2020 het kabellegschip Connector, en intussen loopt ook de bouw van de schepen Voltaire en Les Alizés verder. Voltaire zal windmolens tot 270 meter hoog kunnen installeren, uniek in de markt. Les Alizés wordt een kraanschip voor drijvende installatie en zal uitgerust zijn met een hoofdkraan met een hefvermogen van 5.000 ton en al even indrukwekkende hijshoogtes. Beide schepen zijn gepland om in 2022 in de vaart te komen.

Jan De Nul Group vaart een constante koers met een gezonde financiële positie en gerichte investeringen. Dat loont en vertaalt zich eind 2020 in een orderboek van 3,2 miljard euro.