Jan De Nul rondt baggerwerken in de haven van Liepaja af

Jan De Nul Group heeft vóór de geplande termijn de verdiepingsbaggerwerken in de haven van Liepaja (Letland) afgerond. Het toegangskanaal naar de haven moest worden aangepast om toegang te geven aan grotere, vol geladen schepen. Voor dit project baggerde Jan De Nul Group 2,7 miljoen m³ sedimenten weg om het toegangskanaal van 12,5 m naar 14,5 m te verdiepen en om een nieuw navigatiekanaal van 14 m diep naar een van de belangrijkste bulkterminals binnen het havengebied te creëren.

zelfvarende cutterzuiger Fernao de Magalhaes in Liepaja Foto Jan De Nul pb 18-12-2019
Zelfvarende cutterzuiger Fernao de Magalhaes in Liepaja. Foto, Jan De Nul.

Jan De Nul Group kreeg de baggerwerken toegekend, als onderdeel van het havenprogramma Liepaja Port Water Infrastructure Works.

Moeilijke weersomstandigheden en heterogene ondergrond

Jan De Nul Group werd tijdens de uitvoering van het project geconfronteerd met moeilijke weersomstandigheden en een heterogene ondergrond. Liepaja is een van de drie belangrijkste havens van Letland, gelegen aan de westkust. Het is gekend om zijn koude temperaturen in de winter en ongunstige weersomstandigheden in het algemeen. De hoge golven die regelmatig, en vooral in de winter, in de Baltische Zee voorkomen, boden de nodige uitdaging aan de schepen van Jan De Nul Group. Ook hadden sterke winden een impact op de projectplanning. Liepaja’s bijnaam is niet voor niets de stad waar de wind werd geboren.

Voor de baggerwerken werd omwille van de heterogene ondergrond in de Baltische Zee heel specifiek gekozen voor de zelfvarende cutterzuiger Fernão de Magalhães, geassisteerd door drie splijtbakken. De Fernão de Magalhães verwijderde heel moeilijk te baggeren gekristalliseerde sedimenten van zand, klei, steen en grote keien.

Ondanks deze uitdagende weersomstandigheden en moeilijke ondergrond is Jan De Nul Group erin geslaagd om het project in minder dan 9 maanden, anderhalve maand eerder dan gepland, op te leveren.