Jan De Nul voltooit fase 2 van Formosa 1 offshore windpark

Na een installatieperiode van 4 maanden kondigt Jan De Nul Group vandaag de voltooiing aan van fase 2 van het omvangrijke Formosa 1 offshore windcontract in Miaoli, Taiwan.

Willem de Vlamingh in Taiwan Foto Jan De Nul
Willem de Vlamingh in Taiwan. Foto, Jan De Nul.

Jan De Nul Group ontwierp, kocht en installeerde 20 offshore windturbinefunderingen bestaande uit een monopile en een overgangsstuk. Rond de monopile funderingen is een erosiebescherming van 56.000 ton geïnstalleerd. Ook zorgde Jan De Nul voor het ontwerp, aankoop, installatie en test van 17 verbindingskabels en 3 onderzeese exportkabels van 33 kV. Aan wal is er 12 kilometer stroomkabel ingegraven om het offshore windpark aan te sluiten op het net.

Het gewicht van de monopijlers schommelt tussen 752 en 1230 ton, met een maximale diameter van 8,4 meter en een lengte variërend van 60,1 tot 79,5 meter. De overgangsstukken wegen 465 ton en bestaan uit vijf interne platforms, een extern platform en een aanlegsteiger.

Over Fase 2 van het Formosa 1 offshore windturbinepark

Het Formosa 1 (fase 2) turbinepark is eigendom van Formosa 1 Wind Power Co. Ltd., een joint venture van Ørsted (35%), JERA (32,5%), Macquarie Capital (25%) en Swancor Holding (7,5%).

Het offshore windturbinepark ligt ongeveer 6 kilometer voor de westkust van het Miaoli-district in Taiwan. Waterdieptes variëren er van 15 tot 30 meter. Het project omvat 2 fasen. In een eerste fase werden twee windturbines met een totale capaciteit van 8 MW geïnstalleerd. In een tweede fase werden 20 offshore windturbines met een totale capaciteit van 120 MW aan de bestaande 8 MW-capaciteit van Formosa 1 toegevoegd. Formosa 1 is het eerste commerciële offshore windturbinepark in Taiwan en zal vóór 2020 operationeel zijn.

Lokaal netwerk van leveranciers

Bovenop haar contracten met internationale serviceproviders en productleveranciers heeft Jan De Nul Group ook verschillende service- en onderaannemingsovereenkomsten met lokale bedrijven in Taiwan afgesloten. Jan De Nul Group stelde niet alleen de haven van Taichung aan als uitvalsbasis voor het project, ook bouwde de groep een lokaal netwerk van leveranciers uit voor de verschillende kleinere diensten: productie en aanlevering van breuksteen, opslag en transport van de funderingen, assistentie bij het aan land trekken van de kabels, installatie van kabels aan land, lokale duikers en bootverhuur, installatie van ondergrondse kabeltransitieputten, het uitvoeren van horizontaal gestuurde boringen, enz.

Jan De Nul Group had haar eerst project in Taiwan in 1995. Sinds 1999 is de groep hier non-stop aan het werk geweest, met diensten voor de offshore olie- en gasindustrie en voor de belangrijkste Taiwanese havens (Taipei, Taichung, Kaoshiung en Mailiao). Met twee andere offshore windturbineparken in aanbouw, waarvan de voltooiing respectievelijk in 2020 en 2021 is voorzien, blijft Jan De Nul Group een leidende rol spelen in de toekomst van hernieuwbare energie in Taiwan.