Kooiman en De Cloedt bouwen coaster om tot sleephopperzuiger

Op 30 juni 2018 is de sleephopperzuiger ‘DC Brugge’ opgeleverd bij Scheepswerf Gebr. Kooiman in Zwijndrecht. De basis van DC Brugge is het casco van de DC Eems, een voormalige coaster van De Cloedt. In nauwe samenwerking tussen De Cloedt en Kooiman is de coaster omgebouwd tot de sleephopperzuiger. 

Het schip heeft een hopperinhoud van 2.450m3 en vervangt de 43 jaar oude Interballast 1 (1.680m3) en wordt ingezet binnen de granulaten-baggervloot van De Cloedt. Het vaargebied van het schip wordt voornamelijk de Westerschelde en de Belgische en Nederlandse kust. DC Brugge gaat ingezet worden voor het laden van beunschepen en het bevoorraden van de depots van De Cloedt.

De Cloedt en Kooiman hebben de volledige engineering en ombouw van het schip verzorgd. Ook de betimmering en de elektrische installatie zijn ontworpen en geleverd door Kooiman.

Afzonderlijk laden met twee beunen
De twee beunen kunnen afzonderlijk worden geladen en gelost waardoor twee verschillende zandsoorten kunnen worden meegenomen. De baggerinstallatie is voorzien van een in hoogte verstelbare zeefinstallatie voor het zorgvuldig kunnen sorteren van verschillende zandkwaliteiten.

Droog, nat en dumpen
Het schip kan haar lading op drie manieren lossen, droog, nat en door middel van dumpen. Het schip is uitgerust met een drooglosinstallatie. Door middel van een hydraulische kraan met grijper kan de lading worden gelost via een lopende band. Deze lopende band heeft een reikwijdte van zo’n 30 meter buiten het schip. Met deze installatie kan het schip onafhankelijk haar lading zelf lossen. Voor het nat lossen, bijvoorbeeld voor het laden van beunschepen, is het schip uitgerust met een schepenlaadpijp. Het schip is ook voorzien van bodemdeuren waardoor met behulp van een jetleiding de lading kan worden gedumpt.

Spudpalen
Door de twee ingebouwde telescopische spudpalen is het gebruik van afmeertrossen overbodig. In combinatie met de losinstallatie kan het schip op zeer veel plaatsen zelfstandig lossen.

Accomodatie voor acht bemanningsleden
De oude accommodatie is vervangen door een compleet nieuw stuurhuis. De nieuwe accommodatie is geschikt voor een achtkoppige bemanning. De nieuwe brug is voorzien van de laatste technieken op het gebied van nautische apparatuur en biedt een uitstekend zicht op het gehele schip.

Sleephopperzuiger ‘DC Brugge’. Foto: Kooiman.