Maritiem Museum schudt Rotterdamse bescheidenheid van zich af

Nieuwe expositie: Topstukken
Op woensdag 1 oktober opent het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Topstukken’. Rotterdammers staan bekend als trots, maar tegelijkertijd bescheiden. Met deze expositie schudt het museum de Rotterdamse bescheidenheid van zich af en toont voortaan permanent vijfentwintig topstukken uit zijn eeuwenoude collectie. Een verzameling die volgens experts behoort tot de absolute top van de wereld.
Elk object in de tentoonstelling heeft zijn plaats daar op geheel eigen wijze verdiend. Vanwege zijn revolutionaire rol in de scheepvaart of onze wereld in het algemeen. Omdat het een stille getuige is geweest van een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis. Of omdat het gewoonweg uniek is. Algemeen directeur Frits Loomeijer: “Ik ben bijzonder trots op deze tentoonstelling. Het toont op een eigentijdse manier het beste van het beste uit maar liefst zes eeuwen maritieme geschiedenis. Een tijdspanne die geen enkel ander maritiem museum in ons land met objecten in beeld kan brengen.“

Muts-walvisvaarder

Foto: Muts van een walvisvaarder

Uniek en van topkwaliteit
Wat de Nachtwacht is voor het Rijksmuseum is het Mataró-model voor het Maritiem Museum. Geheimzinnig, een rijke bron van kennis en van ongekende schoonheid. Dit oudste scheepsmodel van Europa is meer dan 600 jaar oud en met uiterste nauwkeurigheid gemaakt. Van nagenoeg hetzelfde kaliber zijn andere topstukken in de tentoonstelling. De Itinerario van Jan Huygen van Linschoten is één van de belangrijkste reisverslagen ter wereld waarin hij alle geheimen van de Portugezen openbaar maakte, de wiki-leaks van de zestiende eeuw. En wie de penschilderijen van Willem van de Velde van dichtbij bekijkt, begrijpt dat niemand de techniek van deze meester ooit heeft kunnen evenaren. Uiteraard ontbreekt een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu uit de Corpus Christie Collectie niet. Een verzameling VOC-kaarten die driehonderd jaar lang verborgen lag in Engeland en door een miljoenenaankoop in 2006 tot de collectie van het Maritiem Museum behoort.

Stille getuigen
Wat doet een wollen muts tussen de topstukken van het Maritiem Museum? Sommige objecten onthullen hun waarde als je het verhaal erachter kent. Zo was die muts van een Nederlandse walvisvaarder, die in 1700 op Spitsbergen voer. Dik ingepakt tegen de barre kou waren onze mannen alleen te herkennen aan hun wollen hoofddeksel, elk met een specifiek patroon. Dat verklaart waarom alle 200 skeletten die op Spitsbergen gevonden zijn een muts op hadden. De muts in de tentoonstelling is extra bijzonder omdat het de eerste is die naar Nederland is teruggebracht, in 1925.

Roerkop

Foto: Roerkop

Revolutionair ontwerp
Een revolutie voor de scheepvaart was de uitvinding van de 16de eeuwse cartograaf Gerard Mercator. Hij tekende de ronde aarde dusdanig op een platte kaart dat zeelieden voor het eerst met een rechte lijn hun koers konden uitzetten. Nog altijd zijn onze zeekaarten, en zelfs ons gps-systeem, gebaseerd op deze briljante vondst. In de tentoonstelling ligt de enige met de hand ingekleurde atlas van Mercator, een lust voor het oog. Dat verleden en heden hand in hand gaan op deze tentoonstelling bewijst het model van het hypermoderne offshore schip Aegir, dat momenteel in Glasgow gebouwd wordt. Het model laat zien hoe het schip (dat ook wel een Zwitsers zakmes wordt genoemd), pijpen legt op 3500 meter diepte voor de offshore sector, een van de grootste bedrijfstakken van Nederland.

Tentoonstelling wordt ontmoetingsplek
De tentoonstelling ‘Topstukken’ heeft niet alleen een museale functie, het is tevens een ontmoetingsplek voor onder andere de maritieme industrie. De expositie leent zich goed voor ontvangsten, diners en bijzondere ontmoetingen in een hoogwaardige culturele omgeving.

Meer… Maritiem Museum