Meer dan 100 activiteiten tijdens ‘Week van Ons Water’

Duurzaamheid

Tijdens de Week van Ons Water van 12 tot 19 oktober 2016 zijn in het hele land meer dan 100 uitjes en activiteiten om ons water beter te leren kennen en te beleven. Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten laten zien wat ze allemaal doen en vertellen ook wat jij kunt doen. Ook hebben watermusea allerlei spetterende activiteiten. De wereld van ons water heeft veel facetten en er valt voor jong en oud een boel te ontdekken. Kijk voor meer informatie en alle activiteiten en uitjes op weekvanonswater.nl en volg het nieuws erover op de sociale media via #weekvanonswater of #onswater.

De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vewin, het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van water. Door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en bij jou in de buurt. Door te laten zien wat er nodig is voor de toekomst, want we zijn nooit klaar met ons water. En door tips te geven wat je zelf kunt doen. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!

Ons water is bijzonder. Water is overal in ons land. Miljoenen mensen leven en werken onder zeeniveau en hebben zomaar schoon drinkwater uit elke kraan. In Nederland vinden we dat volstrekt normaal, maar over de grens vindt men dat ongelooflijk bijzonder. Nederlanders zijn heel goed in watermanagement, maar als bewoners van dit mooie land hebben we vaak geen idee wat we moeten doen als het een keer misgaat. Bijvoorbeeld als een dijk doorbreekt of als ons huis onder water staat door hevige regenval en overstromende riolen.

Door de klimaatverandering zijn we kwetsbaarder dan we denken
Nederland is goed beschermd tegen water, maar blijft kwetsbaar. Water is vaak onze vriend, maar soms onze vijand. Door de klimaatverandering zijn we kwetsbaarder dan we denken. Steeds vaker staan onze straten blank of komt er water in onze huizen.

Ook zelf voorbereid zijn als ons water stijgt
De Week van Ons Water gaat over hoe veilig we zijn achter onze duinen en dijken, en over de wateroverlast in de straten als gevolg van hoosbuien. Rijksoverheid en de waterschappen werken elke dag aan maatregelen en projecten om bewoners te beschermen en de wateroverlast te beperken. Ze vragen ook van bewoners om zelf rekening te houden met calamiteiten. Dus om voorbereid te zijn als ons water stijgt.