Meer samenwerking is noodzaak om positie havens te behouden

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora Nieuwenhuizen van constateert dat de havens zich in een goede uitgangspositie bevinden maar dat de vanzelfsprekendheid voorbij is vanwege de fundamentele uitdagingen die op de havens afkomen. Meer samenwerking is noodzakelijk om de vooraanstaande positie van de Nederlandse havens in Europa en de wereld te behouden. Het perspectief van de Havennota is een geïntegreerd systeem van samenwerkende havenbedrijven om de systeemsprong naar een duurzame en digitale haveneconomie te maken. Dit schrijft de minister in de Kamerbrief bij de aanbieding van het Ontwerp Havennota 2020-2030.

Duurzame en digitale economie

De havens vervullen een spilfunctie in de transitie naar een duurzame en digitale economie. Juist in de havens met concentraties van logistiek, industrie en bedrijvigheid komen de opgaven samen en kunnen we het verschil maken. Op digitaal terrein wil de minister stappen zetten in lijn met de digitale transport strategi. De overheid beschikt samen met de havens over een informatiepositie die op basis van een data delen infrastructuur kan leiden tot meer logistieke efficiëntie.

Binnenhavens voor het eerst in Havennota

Voor het eerst zijn ook de binnenhavens opgenomen in de Havennota. De Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) is zeer verheugd dat de binnenhavens voor de eerste keer onderdeel zijn van de Havennota. De NVB heeft in het proces bij de totstandkoming van deze havennota meerdere keren gereageerd en input geleverd.

Havennota positief ontvangen

North Sea Port spreekt haar steun uit voor de Nederlandse Havennota 2020-2030. Samenwerken voor betere achterlandverbindingen, een energietransitie en een grensoverschrijdende experimenteerregio, is het adagium voor North Sea Port. North Sea Port maakt onderdeel uit van de vijf grote Nederlandse zeehavens – goed voor 350.000 banen en een gezamenlijke toegevoegde waarde van 42 miljard euro – die zijn verenigd in de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ). North Sea Port, Groningen Seaports, Havenbedrijf Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Moerdijk verwelkomen samen het initiatief van de minister om te komen tot havenbedrijven die elkaar versterken om hun vooraanstaande positie in Europa en de wereld te behouden.

Lees de Ontwerp Havennota 2020-2030 op Rijksoverheid.nl