Minister neemt kijkje in keuken marine

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vandaag uitvoerig kennis gemaakt met de Koninklijke Marine in Den Helder.

Tijdens haar eerste werkbezoek als bewindsvrouw, werd ze met een gevarieerd programma onthaald door Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom. Na een korte introductie vertrok de minister naar het Marine Situatie Centrum waar ze kennismaakte met de admiraliteitsraad en een briefing kreeg over de operationele inzet van de marine.

Demonstraties
Na deze kennismaking stapte de minister aan boord van een snelle landingsboot (Landing Craft Vehicle Personnel, LCVP) voor een rondvaart door de Nieuwe Haven. Vanaf het water was de bewindsvrouw getuige van verschillende demonstraties en zag zij het Schip van het Jaar: Hr. Ms. Holland, 1 van de 4 nieuwe patrouillevaartuigen.

Later kwam zij aan boord van het Luchtverdedigings- en Commandofregat Hr. Ms. De Ruyter waar de mariniers van de Maritime Special Operations Forces hun werkzaamheden met foto’s en materieel weergaven. Hierna bezocht de minister verschillende ruimtes aan boord van het schip, waar het personeel haar vertelde over hun werk.

Onder de indruk
Het bezoek eindigde op de brug van de De Ruyter. “Ik ben erg onder de indruk van de passie en de betrokkenheid van het marinepersoneel”, aldus een enthousiaste minister. “Als kind heb ik gedroomd van een carrière bij de krijgsmacht maar mijn leven is anders gelopen. Wel heb ik door mijn werk voor het Europarlement en in mijn tijd in Letland altijd beseft dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Dit komt nu samen in mijn ministerschap. De Koninklijke Marine speelt een grote rol in het beschermen van die waarden. Dat is voor een maritiem handelsland, wat Nederland is, enorm belangrijk.”