MSC ontvangt extra donatie voor ‘Vis voor Goed’ project

Nationale Postcode Loterij heeft een extra donatie gegeven aan het Marine Stewardship Council (MSC) van 1,75 miljoen euro voor het ‘Vis voor Goed’ project in ontwikkelingslanden. Deze donatie komt bovenop de 500.000 euro die het MSC jaarlijks ontvangt van de Nationale Postcode Loterij.

In een 4-jarige project werkt MSC samen met vissers en lokale partners in ontwikkelingslanden om gezonde visbestanden te realiseren en de visserij in balans te brengen met de natuur, voor nu en voor in de toekomst. Dat helpt ook de lokale bevolking omdat vis in deze regio’s vaak de belangrijkste bron van eiwit is, en visserij een belangrijke bron van inkomsten. Het bouwen van partnerschappen met lokale NGO’s zal de visserijen helpen om zich te verbeteren. De partners leveren lokale kennis, netwerk en expertise voor het beschermen van oceaan leven. Continue steun zal de visserijen helpen hun visserij praktijk te verduurzamen.

Indonesië, Zuid-Afrika en Mexico zijn gekozen voor dit project
De noodzaak om met vissers in deze landen te werken is groot omdat overbevissing een probleem vormt en kwetsbare ecosystemen beschermd moeten worden. Het vergroten van duurzame visserij in deze landen is essentieel voor de voedselzekerheid en economische ontwikkeling, en tevens voor het veiligstellen van kwetsbare mariene ecosystemen en wereldwijde biodiversiteit. Indonesië, Zuid-Afrika en Mexico zijn gekozen als potentiële landen in dit project vanwege het economische belang van de visserij, noodzaak om het marine leven te beschermen en de aanwezigheid van ondersteunende partner organisaties.

“Deze genereuze schenking helpt MSC en haar partners om het verschil te maken. We zijn echt blij met de financiering van de Nationale Postcode Loterij voor dit project,” zei Rupert Howes, Chief Executive van de MSC. “De MSC heeft de tools, training en het netwerk om kleinschalige vissers en ontwikkelingslanden te helpen op hun reis van de verduurzamen van de visserij. Deze financiering betekent dat we deze nu kunnen inzetten om meer vissersgemeenschappen in hun kracht te zetten om de oceanen te beschermen voor toekomstige generaties. “

Eerdere successen
Het project bouwt voort op successen van vergelijkbare MSC pre-assessment projecten met partners in Frankrijk, Japan, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Meer dan 310 visserijen in 33 landen zijn nu MSC gecertificeerd
Dit is ongeveer 10% van de vis die wereldwijd gevangen wordt. Bij de Postcode Loterij gaat de helft van de lotprijs naar goede doelen. MSC is een van de 99 goede doelen die de Postcode Loterij steunt. De cheque voor dit Extra Project ‘Vis voor Goed’ werd in ontvangst worden genomen tijdens het Goed Geld Gala, op 6 februari in Koninklijk Theater Carré Amsterdam.