Multihulls domineren bij ontwerp en zeilwedstrijd

  • binnenland

Marin_sailing_contest_2012

Team 5 “Turbo Poliep” van de TUDelft, ontwierp en bouwde de snelste modelzeilboot van Nederland. Het team won op 18 januari de zeilrace van 14 strijdende studententeams van de TU Delft en STC (voorheen Hogeschool Inholland). Deze race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Het winnende team, bestaande uit Jorrit van Rhijn, Sander van der Horst, Laurens Kranendonk, Joost Nijhoff, ontwierp een catamaran met twee efficiënte vleugelzeilen. Binnen de nieuwe ontwerpopdracht zijn zij hiermee in staat gebleken om een goed uitgebalanceerd ontwerp te maken dat de andere teams achter zich heeft gelaten.

Het ontwerp “Argolite”, gemaakt door Team 7 van TUDelft, bestaande uit, Jeremy van Mourik Broekman, Mark Roth, Jonathan van der Helm en Irfan Dogan, won de innovatieprijs. Het team ontwierp ook een catamaran met twee vleugelzeilen maar in dit geval een versie die op innovatieve wijze het profiel liet aanpassen aan de juist variatie in windrichting (Omer wingsail). Bovendien hebben zij deze constructie mooi uitgevoerd.

De zeilschepen werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er drie banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. “Bij de bouw was bijna alles toegestaan”, zegt Rogier Eggers, Project Manager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. “Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Dit jaar werd er alleen een beperking gesteld aan het zeiloppervlak (maximaal 0,85 vierkante meter) en de diepte van de tank (0,75 meter) om een zo groot mogelijke variëteit aan ontwerpen te stimuleren.

De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding ‘Zeiljachten’ van TU Delft en STC volgen.

Het evenement vond plaats bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor onder andere het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.

Meer… Marin

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten