Nederlands Tideway in prestigeproject met Gazprom

  • offshore energie

Tideway, de Nederlandse offshorespecialist voor de olie- en gasindustrie, start vandaag met het aanleggen van een erosiebescherming bij het Prirazlomnoya-olieplatform in het noorden van Rusland. In totaal wordt 100.000 ton stenen gestort in een periode van ruim veertig dagen. De opdrachtgever is de Russische energiegigant Gazprom Neftshelf. De werkzaamheden vinden plaats ten zuidwesten van Nova Zembla, in de Barentsz Zee. Op deze locatie wordt door Tideway onder extreme omstandigheden gewerkt. De stenen worden in Moermansk geladen. De totale contractwaarde van het project bedraagt 50 miljoen Euro.

De offshore industrie bestaat onder andere uit de aanleg van infrastructuur op zee voor de export van olie en gas en het beschermen van olie- en gasleidingen op zee. Tideway koestert wereldwijd een reputatie als innovator op het gebied van de stabilisatie en bescherming van pijpleidingen en hoogspanningskabels. Het leggen en beschermen van diepzee pijpleidingen is cruciaal voor het ontginnen van nieuwe energiebronnen. Tegen de achtergrond van de toenemende energieschaarste in de wereld, is het belang van deze discipline de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Het Prirazlomnoya Project wordt de komende maanden uitgevoerd in het Arctisch gebied onder Nova Zembla. Het project houdt in het plaatsen van ongeveer 100.000 ton breuksteen om een nieuw offshore platform te beschermen tegen erosie. Het platform werd door J.S.C. Sevmash gebouwd voor rekening van Gazprom Neftshelf en wordt vanuit Severodvinsk gesleept naar het Prirazlomnoya-olieveld nabij Varandey in de Kara Zee, ten zuidwesten van Nova Zembla. Daar wordt het definitief op de zeebodem geïnstalleerd en door Tideway voorzien van de nodige bescherming.

Het boorplatform Prirazlomnoya in de Barentsz Zee moet bestand zijn tegen extreem lage temperaturen en sterke ijsvorming. De locatie is slechts 110 dagen per jaar ijsvrij, de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt -4 graden Celsius waarbij de temperatuur in de winter kan zakken tot -50 graden Celsius.

In het gebied kan slechts vier maanden per jaar worden gewerkt. Het strenge klimaat en de beperkingen door de sterke ijsvorming stellen de hoogste eisen aan de technologie. Het Prirazlomnoya platform is speciaal gebouwd voor de ontwikkeling van het Prirazlomnoya olieveld en vormt het eerste olieproductieproject in het Russische Arctische zeegebied. Het olieveld werd ontdekt in 1989 en ligt op 60 kilometer voor de kust op het continentaal plat in de zee van Pechora. Het ijsbestendige vaste olieplatform Prirazlomnoya is cruciaal voor de exploitatie van het olieveld. De productiecapaciteit bedraagt 18.000 ton ruwe olie per dag.

Het overgrote deel van het werk wordt uitgevoerd met het valpijpschip de Seahorse van Tideway. DP (dynamic positioning) valpijpschip Seahorse wordt speciaal vrijgemaakt uit de Baltische zee waar zij gedurende het gehele jaar beschermingswerkzaamheden heeft uitgevoerd op het Nordstream gaspijpleidingproject, ook al voor Gazprom. Het DP2 valpijpschip Seahorse kan 17.000 ton breuksteen aan boord nemen en deze dankzij een speciale uitrusting met grote precisie plaatsen tot op dieptes van 1.000m.

In het ruim van de Seahorse wordt de gesorteerde breuksteen opgeslagen. De ‘valpijp’ die onder het schip hangt, zorgt er voor dat de breuksteen terechtkomt op de exacte plaats boven pijpleidingen of rechtstreeks op de zeebodem. Daartoe is het onderste eind van de valpijp uitgerust met een Remote Operated Vehicle (ROV). Deze ROV wordt vanaf het dek bediend en controleert het plaatsen van de breuksteen in drie dimensies. Dit systeem maakt precisiewerk mogelijk.

 Meer… Tideway

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten