Negen Flinter-schepen geveild aan Deense rederij

De Deense reder Thorco Shipping heeft negen schepen van Flinter gekocht voor 42,78 miljoen euro. De schepen zijn geveild op het advocatenkantoor van Loyens & Loeff in Amsterdam. Volgens fd.nl bedraagt de boekwaarde van de schepen zo’n 70 miljoen euro. De opbrengst van de veiling gaat naar de schuldeiser ING.

Thorco was de enige geïnteresseerde partij op de veiling. De advocaat van Loyens & Loeff, die optrad namens de reder, stak 9 keer zijn veilingbordje op en tekende voor de schepen. In 45 minuten was het gebeurd, aldus fd.nl. De kapiteins en de bemanning zijn hun baan kwijt en de particuliere beleggers in de scheeps-cv’s zijn miljoenen euro’s kwijt.

Opmerkelijk dat ING de curator niet op de hoogte had gesteld over Thorco
De curator Arnold van Steenderen heeft de afgelopen weken met verschillende marktpartijen gesproken om de schepen over te nemen maar ING hield iedere keer de boot af. Van Steenderen was niet op de hoogte van Thorco Shipping. ING had gezegd dat de curator alle potentiële gegadigden had gesproken, maar Thorco is nooit ter sprake gekomen. En ineens is er dit bod van Thorco wat ook veel hoger ligt dan andere biedingen. Van Steenderen denkt dat er afspraken gemaakt zijn tussen ING en Thorco en vindt het zeer aannemelijk dat ING de hypotheken op de schepen heeft verstrekt.

ING gaat niet in op de vraag of en financiële afspraken zijn gemaakt met Thorco. Een woordvoerder van ING verklaard alleen dat de bank het verschil tussen de hypotheekwaarde van de schepen en de 42,7 miljoen euro door de bank wordt afgeschreven.