Nieuwe exportterminal van de ALBA Group verscheept wereldwijd grondstoffen

  • buitenland

De leverancier van grondstoffen en milieutechnische diensten ALBA Group heeft in de haven van Amsterdam een nieuwe, unieke exportterminal geopend, waarmee de ondernemingsgroep staalschroot- en non-ferro metalen, alsmede kunststoffen en papier wereldwijd op de markt kan brengen.

Met de ingebruikname van de terminal opent de ALBA Group niet alleen uitvoermogelijkheden voor staal en metaal, maar creëert zij ook de mogelijkheid om aan hoogwaardige kwaliteitseisen van afnemers te kunnen voldoen.

De uiterst moderne terminal is een van de belangrijkste investeringen van de ALBA Group op het gebied van commodities van de afgelopen jaren en een verdere belangrijke stap in de sterkere internationale oriëntatie van de onderneming. Exploitant van de terminal is de ALBA Group-dochter ALBA Scrap Trading BV (AST), die ook op de locatie gevestigd is.

Met een oppervlak van 27.000 vierkante meter, een kadelengte van 180 meter en een opslagcapaciteit van meer dan 200.000 ton is de nieuwe terminal meer dan vijfmaal zo groot als de huidige ALBA-locatie in Dordrecht. In de toekomst worden aan de nieuwe terminal schepen met een laadcapaciteit van max. 50.000 ton en 12,5 meter diepgang afgehandeld. De Amsterdamse haven met zijn grote diepte van 15 meter biedt daarvoor ideale omstandigheden. Perfect is ook de korte verbinding met de Noordzee, die slechts enkele kilometers bedraagt. Voor de verbinding met snelweg en spoor en de luchthaven van Amsterdam is de locatie eveneens perfect gelegen.

Tot de uitrusting van de terminal behoren een graafmachine voor omslag, een wiellader en een mobiele havenkraan (Liebherr LHM 550). De laatste beschikt over een draagvermogen van 40 ton en een bereik tot 50 meter. Daarnaast bevinden zich op het terrein een entrepot en een administratiekantoor.

De nieuwe terminal van AST dient als verzamel- en omslagterrein voor hoofdzakelijk ijzermetalen en biedt dankzij zijn condities de mogelijkheid om hoogwaardige kwaliteiten te laden en te lossen. Daarnaast worden er ook non-ferro metalen, kunststoffen en papier verwerkt. Het materiaal wordt aangeleverd per binnenschip, zeeschip of vrachtwagen, met name uit de Benelux, maar ook uit andere Europese landen waarin de ALBA Group actief is. Van Amsterdam uit gaan de grondstoffen naar de afnemerlanden wereldwijd. De ALBA Group exporteert met name naar Turkije, Egypte, Spanje, Griekenland, Verre Oosten en de Verenigde Arabische Emiraten.

„De terminal dient als scharnier voor de ALBA Group tussen de Europese en de wereldwijde markt, aldus Dr. Axel Schweitzer, CEO van de ALBA Group. ‘We hebben in Amsterdam optimale voorwaarden gecreëerd om onze positie als een van de internationaal toonaangevende kwaliteitsrecyclers en grondstoffenhandelaren verder uit te bouwen.’

Koen Overtoom, COO van de Port of Amsterdam, verheugt zich over de succesvolle samenwerking: „De samenwerking tussen ALBA en de haven van Amsterdam toont de ware geest van onze slogan: Port of Partnerships. We kunnen veel bereiken, als we samenwerken, als we onze flexibiliteit en creativiteit gebruiken, als we onze kennis, ons engagement en onze passie delen.“

Meer… Alba Group  

Related news

List of related news articles