Kriegers Flak in Denemarken. Foto, Jan De Nul.

Nog 36 windmolens te gaan voor het 600 MW Kriegers Flak offshore windpark

Voor het grootste offshore windmolenpark van Denemarken installeert Jan De Nul Group in opdracht van Vattenfall Denmark in totaal 72 windmolens van 8,4MW elk. Allemaal samen zullen ze voldoende groene elektriciteit produceren voor het jaarverbruik van ongeveer 600.000 Deense huishoudens. Vandaag is Jan De Nul halfweg. Nog 36 windmolens te gaan.

Kriegers Flak in Denemarken. Foto, Jan De Nul.created by dji camera
Kriegers Flak in Denemarken. Foto, Jan De Nul.
Kriegers Flak in Denemarken. Foto, Jan De Nul.

Op 27 januari installeerden Jan De Nul, Siemens Gamesa en Vattenfall de allereerste windmolen voor het Kriegers Flak offshore windmolenpark. De laatste turbine wordt halverwege juni geplaatst is de verwachting. Dat is zo’n 4,5 maand na de start.

Dit offshore windpark wordt meteen de grootste van Denemarken en zal de offshore windproductie met 16 procent verhogen.

Roenne als uitvalsbasis

Voor de eerste keer sinds haar uitbreiding in 2018, doet de haven van Roenne op het Deense eiland Bornholm dienst als uitvalsbasis voor de bouw van een offshore windpark.

De onderdelen van de Siemens Gamesa windmolens worden vanaf het Deense vasteland aangeleverd. In Roenne worden de verschillende onderdelen geassembleerd. In sets van vier windmolens worden ze aan boord van Jan De Nul’s jack-up installatieschip Vole au vent geladen, waarna het schip ermee naar de offshore installatieplaats voor de Deense oostkust vaart.

Bert Reynvoet, Project Manager van Jan De Nul Group: “Wanneer een groot installatieschip als de Vole au vent voor het eerst een haven binnen vaart, is het altijd even spannend. Bovendien was het nieuw voor iedereen, maar dankzij de topservice van de haven en onze lokale partners blijkt dit een perfecte uitvalsbasis te zijn. Een absolute opsteker in deze uitdagende tijden.”

Al in 2017 en 2018 ontwierp, bouwde en installeerde Jan De Nul Group voor dit windmolenpark twee grote met ballast verzwaarde funderingen (Gravity Based Foundations) voor de offshore hoogspanningsstations.

Beide betonnen structuren van 8.000 en 10.000 ton werden op een drijvend ponton in de haven van Oostende gebouwd en vervolgens met een sleepboot naar Denemarken gebracht. Daar installeerde de hijsbok Rambiz de funderingen met de grootste precisie op de zeebodem.