Open dag 40 jaar Baggermuseum

  • binnenland

NBM Landaanwinning bij Hong Kong voor Disney Land

Het is 40 jaar geleden dat het Nationaal Baggermuseum zelfstandig werd. In 1961 werd in Sliedrecht een museum gesticht en daar maakte de historie van baggeren deel van uit. De collectie breidde sterk uit, in 1973 werd het Baggermuseum zelfstandig en vestigde zich in het pand Molendijk 16.

Enkele jaren later kwam het voormalige woonhuis van de familie Volker beschikbaar aan de Molendijk 204. Sindsdien is het Nationaal Baggermuseum op deze locatie gevestigd. Bijzonder is dat er in de wereld maar één Baggermuseum bestaat waar de ontwikkeling en de toekomst van waterbouwkundige werken te zien is. In feite niet zo verwonderlijk, immers Sliedrecht is de bakermat van de mondiale baggerindustrie. Zaterdag 22 juni 2013 organiseert het Baggermuseum een open dag en biedt gratis toegang vanaf 11:00 tot 17:00 uur. De permanente expositie toont het met handkracht baggeren met de baggerbeugel tot de meest moderne sleephopperzuiger en de zelfvarende snijkopzuiger. De huidige wisselexpositie geeft een beeld van het “Leven aan boord”: hoe deze harde werkers in binnen en buitenland aan boord van het baggermaterieel verbleven, wordt indrukwekkend getoond.

Waterbouwkundige werken zijn vaak op film vastgelegd. Het Baggermuseum beschikt over een grote collectie films. Tijdens de open dag worden continue films gedraaid in de eigen filmzaal. U ziet promotiefilms van baggerwerken over de gehele wereld. Billiton tinbaggeren in Indonesië. Bovengrond baggeren in Engels Guyana door Boskalis. De aanleg van de Afsluitdijk. De bouw van de Maastunnel in Rotterdam. Aanleg van Maasvlakte 2. De aanleg van het Panamakanaal met filmopnamen van de verbreding van de sluizen door de Vlaamse baggerbedrijven DEME en Jan de Nul. Prachtige animatie beelden met uitleg van de werking van de sluizen. Buiten in het waterbasin van het Baggermuseum demonstreert de Alblasserdamse Modelbouwvereniging varende scheepsmodellen.
De baggermolen “Friesland” wordt onder stoom gebracht: kom kijken in de klassieke machinekamer en ervaar aan dek het schurend en krakend geluid van de ronddraaiende baggeremmers.

Het Nationaal Baggermuseum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Kijk ook op www.baggermuseum.nl

Related news

List of related news articles