Opleidingsschip gebouwd door leerlingen voor leerlingen

  • binnenland

Het nieuwe opleidingsschip Union is overgedragen aan de Maritieme Academie Harlingen. Het schip is in drie jaar tijd gebouwd door leerlingen die buiten het reguliere onderwijs waren geraakt. “Een uniek proces, met alleen maar winnaars, waar we bijzonder blij mee zijn. Met de ms Union kunnen de leerlingen van onze beide scholen nu op grote én kleine schepen leren varen”, aldus Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen.

Onder begeleiding van de leermeesters Ed Zijlstra en Michiel Kaspers van de Perspectief Leerwerkbedrijven is de Union gebouwd op de scheepswerf De Chinook in IJmuiden. Het schip is 14 meter lang en 4,6 meter breed. De Union is voorzien van alle moderne nautische apparatuur en er is een klein klaslokaal aan boord, zodat leerlingen veel kennis en ervaring direct op het water kunnen opdoen. De vakdocenten hebben de tijd van de bouw benut om een lesprogramma te schrijven rondom het schip.

Gedoopt door Mevrouw Doornbos 
De Union is gedoopt door Mevrouw Doornbos van Stichting Union, tevens de hoofdsponsor van dit project. De Stichting is voortgekomen uit de ‘Nederlandse Vereniging ter bescherming van jonge meisjes’, een vereniging met een lange, positieve en sociale historie.

Vloot van de Maritieme Academie Harlingen
De Union is vorige week na de doop aan de bestaande vloot van de Maritieme Academie Harlingen toegevoegd, bestaande uit ms Amalia, ms Maxima en ms Emeli. In de vmbo en mbo opleidingen van de Maritieme Academie Harlingen speelt het opleiden in de praktijk een belangrijke rol. Jongeren leren hier varen en alle facetten die daar mee te maken hebben. De Maritieme Academie Harlingen heeft al jaren met zusterschool Maritiem College IJmuiden een aantal opleidingsschepen in de vaart waar voor jongeren theorie en praktijk samenkomen.

Photo:

Related news

List of related news articles