Ørsted gunt Van Oord contract kabelinstallatie offshore windparken in Taiwan

Van Oord heeft van Ørsted de opdracht gekregen voor de kabelinstallatiewerkzaamheden voor de Greater Changhua 1 & 2a offshore windparken. De windparken liggen op 35 tot 60 kilometer uit de westkust van de provincie Changhua in Taiwan. De windparken zullen jaarlijks ongeveer 1 miljoen huishoudens van duurzame energie voorzien.
Van Oord is verantwoordelijk voor het transport, de installatie en het ingraven van de 111 verbindingskabels (met een totale lengte van ongeveer 135 kilometer) en de drie exportkabels (met een totale lengte van ongeveer 145 kilometer). De werkzaamheden starten in 2021.

Kabellegger Nexus Foto Van Oord pb 18-9-2019
Kabellegger ‘Nexus’ Foto, Van Oord.

Voor de uitvoering van de werkzaamheden gaat Van Oord zijn speciale kabellegger Nexus inzetten, uitgerust met een kabelcarrousel met een capaciteit van 5.000 ton. Vervolgens gaat Van Oords eigen trencher Dig-It de kabels op de gewenste diepte begraven.

De werkzaamheden voor de 900 MW Greater Changhua 1 & 2a windparken vormen het eerste kabelproject in Taiwan voor Van Oord. Als de windparken eenmaal in gebruik zijn in 2022, zal het een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstelling van de Taiwanese regering om in 2025 5,7 GW offshore wind te produceren.

Nu de Taiwanese offshore-windenergiemarkt steeds verder groeit, wil Van Oord door middel van zijn expertise en ervaring op dit gebied bijdragen aan de ontwikkeling van de supply chain en het opleiden van vakmensen in Taiwan. Van Oord gaat nauw samenwerken met Taiwanese engineeringbedrijven en eigenaren van supportschepen om dit kabelinstallatieproject tot een goed einde te brengen.