Rederij Vroon in financieel zwaar weer

Vroon is door de malaise in de scheepvaart in ernstige problemen geraakt. De Zeeuwse rederij kan haar betalingsverplichtingen niet voldoen en vreest voor de continuering van het bedrijf, zo meldt Nieuwsblad Transport op basis van het jaarverslag van het bedrijf. 

In het jaarverslag staat dat het bedrijf mogelijk in 2017 en 2018 niet aan de betalingsverplichting kan voldoen. Vroon heeft de betaling van aflossing tijdelijk stop gezet en is in gesprek met experts voor een herstructureringsplan. Ook zijn zij met schuldeisers in onderhandeling en de planning is om dit voor de zomer van dit jaar af te ronden.

Daling van 15% in de omzet
Volgens de reder zijn de financiële problemen grotendeels het gevolg van de crisis in de offshore. De andere bedrijfsonderdelen presteren ‘zoals verwacht’. In 2016 heeft Vroon ruim 170 miljoen euro verlies geleden op een omzet van 484,4 miljoen euro, een daling van 15%. In 2015 boekte Vroon een winst van 2,6 miljoen dollar.

Vijf olietankers in de verkoop en deel van werknemers moeten op zoek naar een andere baan
Marcel van Dam, bestuurder van vakbond Nautilus zegt dat een deel van het personeel te horen heeft gekregen dat zij opzoek kunnen naar een andere baan. Aantallen worden niet genoemd. Nederlands personeel wordt steeds vaker vervangen door goedkoper buitenlands personeel. “Ook probeert het bedrijf in recordtempo vijf olietankers te verkopen”, aldus Van Dam tegen fd.nl. Twee zijn er inmiddels verkocht.

Vroon is een van de grootste rederijen van Nederland met zo’n 4000 mensen in dienst, wereldwijd. Vroon exploiteert 174 zeeschepen wereldwijd waarvan een klein deel onder de Nederlandse vlag. Het bedrijf is opgericht in 1890 en van oorsprong een Zeeuws familiebedrijf.