Van Oord bestelt derde sleephopperzuiger

Van Oord maakt gebruik van de optie om een derde sleephopperzuiger te bouwen bij Keppel FELS Limited. Het schip is vergelijkbaar met de twee schepen die Van Oord in mei 2018 heeft besteld. Elk schip heeft een beuninhoud van ongeveer 10.500 kubieke meter, is 138 meter lang en 28 meter breed.

Deze investering maakt deel uit van een breder vernieuwingsprogramma van de baggervloot. De nieuwe sleephopperzuigers vervangen bestaande schepen en zijn moderner energiezuiniger. Zo maakt het klimaatregelsysteem aan boord gebruik van de bestaande koel- en verwarmingsbronnen van het schip om de energie zo efficiënt mogelijk te hergebruiken. Een andere innovatie is de hoge mate van automatisering. De geautomatiseerde systemen zijn geavanceerder dan ooit tevoren en de geïntegreerde scheepsgegevens kunnen eenvoudig worden verwerkt door een support centre aan wal.

Eerste twee schepen worden in 2021 opgeleverd

De schepen worden allemaal uitgerust met een zuigbuis met elektrisch aangedreven onderwaterbaggerpompen, twee binnenboord-baggerpompen, vijf bodemdeuren en een totaal geïnstalleerd vermogen van 14.500 kW. En er is accommodatie voor 22 personen. De schepen krijgen een Green Passport en Clean Ship Notation. De eerste twee schepen, de Vox Ariane en Vox Apolonia, worden in 2021 opgeleverd. Het derde schip wordt in 2022 opgeleverd.

De nieuwe schepen gaan onder Nederlandse vlag varen. De huidige vloot van Van Oord bestaat uit meer dan 100 schepen met ruim 20 sleephopperzuigers met een capaciteit variërend van 1.000 m3 tot 38.000 m3. De sleephopperzuigers werken wereldwijd en worden ingezet voor kustversterking, havenprojecten, het verdiepen van vaarwegen en landaanwinningsprojecten.