Locatie Saint Brieuc, Foto Van Oord

Van Oord gaat fundering van Frans offshore windpark vervoeren en installeren

Van Oord gaat voor het offshore windpark Saint-Brieuc in Frankrijk het transport en de installatie uitvoeren van 62 jacketfundaties en de fundatiepalen van het offshore substation. Van Oord is geselecteerd door Ailes Marines die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling, de bouw, de installatie en de exploitatie van het offshore windpark.

Locatie Saint Brieuc, Foto Van Oord

In 2021 starten de offshore activiteiten voor Van Oord met de installatie van de pin-piles waarbij Van Oord het offshore installatieschip Aeolus in gaat zetten. In 2022 krijgt de Aeolus hulp van een tweede schip om de jacketfundaties te installeren, die worden geproduceerd in Fene, Spanje, en in Brest, Frankrijk.

Offshore windpark Saint-Brieuc

Het offshore windpark Saint-Brieuc wordt gebouwd in de baai van Saint-Brieuc in Bretagne, 16 kilometer voor de Franse kust. Met een totaal vermogen van 496 MW gaat het windpark 1.820 GWh per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 835.000 personen (inclusief verwarming). De installatiewerkzaamheden duren een aantal maanden en lopen door tot 2022. In 2023 moet het windpark volledig operationeel zijn.

Over de Aeolus

De Aeolus, die speciaal is gebouwd voor de aanleg van offshore windparken, is sinds 2014 operationeel. De hoofdkraan van de Aeolus heeft een hefvermogen van meer dan 1.600 ton. Daarmee is de Aeolus geschikt voor het transport en de installatie van fundaties en windturbines. Dankzij het geavanceerde jack-upsysteem, met vier poten van elk 85 meter lang en 1.280 ton zwaar, kan de Aeolus worden opgevijzeld en ingezet in water tot 45 meter diepte. In december 2019 kreeg Van Oord een early works-contract om het ontwerp en de engineering te bespoedigen. Met de bouw van de onderzeese boormal is al gestart en deze moet in het vierde kwartaal van 2020 worden opgeleverd.

Lokatie Saint Brieuc, Foto Van Oord
Locatie Saint Brieuc, Foto Van Oord