Van Oord levert fundaties offshore windpark East Anglia ONE op

Van Oord heeft de laatste jacketfundatie geïnstalleerd van offshore windpark East Anglia ONE en leverde deze op aan opdrachtgever ScottishPower Renewables. Hiermee zijn de werkzaamheden voor dit omvangrijke Engelse windproject afgerond. Als hoofdaannemer transporteerde en installeerde Van Oord alle 102 fundaties. East Anglia ONE zal in de loop van 2020 ruim 630.000 Britse huishoudens van groene stroom voorzien.

Van Oord levert fundaties offshore windpark East Anglia ONE op Foto Van Oord 18-7-2019
Van Oord levert de laatste jacket voor offshore windpark East Anglia ONE op. Foto, Van Oord.

Het leeuwendeel van het werk speelde zich af op meer dan 40 meter diepte in de Noordzee op een locatie waar het water vaak ruw is, de stroming sterk en het zicht minimaal is. Om in deze condities windmolenfundaties te kunnen installeren, ontwikkelde Van Oord een heisjabloon. Met behulp van deze mal heide het team de verankeringspalen voor iedere driepotige jacketfundatie op de millimeter nauwkeurig in de zeebodem. Vervolgens konden de gigantische windmolenfundaties in de palen worden geïnstalleerd.

Logistieke puzzel

Opdrachtgever ScottishPower Renewables besteedde de fabricage van de jacketfundaties en de ankerpalen uit aan leveranciers in Groot-Brittannië, Spanje en het Midden-Oosten. Van Oord was betrokken bij de logistiek en verscheepte een deel van de fundaties naar BOW Terminal Vlissingen, de op- en overslaghaven voor de windmolenfundaties. Door nauw samen te werken met alle betrokken partijen was Van Oord in staat om de juiste fundaties op het juiste moment aan boord van de installatieschepen te laden en in te springen op ad hoc wijzigingen in de levering en de planning.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten