Van Oord presenteert Climate Risk Overview

Tijdens de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 introduceert Van Oord de Climate Risk Overview. Dit is een nieuwe mondiale tool die meerdere datalagen met elkaar combineert en zo gebruikers in staat stelt om wereldwijd risico’s van kustgebieden in kaart te brengen. De tool is openbaar en kan door iedereen worden gebruikt.

De Climate Risk Overview is het resultaat van een samenwerking tussen Van Oord en het Global Centre on Adaptation. De introductie loopt daarmee vooruit op de ‘officiële overhandiging’ aan de heer Ban Ki-moon, die later dit jaar naar Nederland komt. Van Oord wil de tool inzetten om de discussie aan te jagen, kennisuitwisseling en publiek-private samenwerking te stimuleren en fondsen te mobiliseren ten behoeve van oplossingen in kwetsbare gebieden.

Hoe werkt de Climate Risk Overview?

De Climate Risk Overview is een online tool (https://climaterisk.data.vanoord.com/) waarmee belangrijke parameters zoals bevolkingscijfers, overstromingsrisico, laaggelegen gebieden, kusterosie en ecologie samen visueel in kaart worden gebracht. Bijna alle gegevens zijn afkomstig van openbare bronnen en ingedeeld in stukken kustlijn van telkens 10 kilometer lang. Binnen de tool kan op de verschillende parameters gefilterd worden, zodat ingezoomd kan worden op bepaalde hotspots naar keuze. Iedereen kan de tool gebruiken en informatie over bedreigde kustgebieden vergaren, opslaan en delen.

Pieter van Oord, CEO: ‘We zien in veel kustgebieden dat landen te maken hebben met de gevolgen van klimaatverandering, of het nu gaat om droogte, overstromingen, stormen of zeespiegelstijging. Wij zien het bij Van Oord als onze plicht om onze expertise en oplossingen op het gebied van adaptatie toegankelijk te maken.’

Patrick Verkooijen, CEO, Global Center on Adaptation: ‘GCA werkt samen met partners zoals Van Oord aan de versnelling van adaptatiemaatregelen. De Climate Risk Overview van Van Oord zal een grote rol spelen bij het verbreden van het inzicht in klimaatrisico’s én kansen. De tool is een voorbeeld van de waardevolle rol die de particuliere sector hierbij speelt.’

De internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 is op 25 en 26 januari gehouden vanuit Nederland en bracht wereldleiders en nationale stakeholders online bijeen. Van Oord heeft deel genomen aan diverse events om het Actieplan Klimaatadaptatie (Climate Adaptation Action Plan) toe te lichten.