Van Oord sluit contract met Damen voor DP2-kabellegschip voor offshore-windpark

Damen-Van Oord cable layer 1 (2)

Van Oord heeft opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw kabellegschip. Het schip wordt gebouwd bij Damen Shipyards Galati in Roemenië en wordt eind 2014 opgeleverd.

Het schip is bestemd voor de installatie van stroomkabels voor windmolenparken op zee. Voor de kust is Van Oord gestart met de voorbereidingen voor het Gemini-windmolenproject, 60 km ten noorden van Schiermonnikoog. Het nieuwe kabellegschip zal onder andere op het Gemini-project worden ingezet.

Belangrijkste eigenschappen
De investering betreft een multipurpose vessel met een lengte van 120 m, een breedte van 28 m en een DP-systeem (Dynamic Positioning). Het schip wordt uitgerust met een carrousel van ruim 5.000 ton en een zware kraan, en is daarmee geschikt voor de installatie van zware en lange exportkabels. Op het schip kunnen 90 mensen worden ondergebracht.

Strategie
Het kabellegschip past in de Van Oord-strategie om als EPC-aannemer een volledig pakket aan te bieden voor de bouw van offshore-windparken. Daarnaast sluit dit contract aan bij het streven van Van Oord om voortdurend in te spelen op de behoeften van nieuwe en bestaande markten door te investeren in nieuwe technologie en ‘marine ingenuity’.

Damen Offshore Carrier 7500
De nieuwe Van Oord kabellegger wordt geplaatst op de Damen Offshore Carrier (DOC), een nieuw multifunctioneel platform, dat met zijn obstakelvrij dek niet alleen geschikt is voor zwaar en RoRo-transport, maar ook voor offshore-installatiewerk, en dus inzetbaar is op uiteenlopende markten. De DOC kan voor dit doeleinde worden uitgerust met al het benodigde (offshore)-installatiematerieel en het ontwerp kan zodanig worden aangepast dat het geschikt wordt voor een bepaald doel, zoals bij het door Van Oord bestelde schip.

Meer… Damen