Vattenfal kiest IJmuiden als onderhoudshub voor windparken op zee

Vattenfall heeft de zeehaven IJmuiden gekozen als onderhoudscentrum voor windpark Hollandse Kust Zuid 1&2. Zodra het offshorewind park klaar en operationeel is in uiterlijk 2023 worden alle onderhoudswerkzaamheden gedaan vanuit deze onderhoudshub in IJmuiden. De bouw gaat naar verwachting begin 2022 starten en er gaan zo’n 40 mensen werken.

Vattenfall met de hydrocats getekend in IJmuiden. Foto, Vattenfal
Vattenfall met de hydrocats getekend in IJmuiden. Foto, Vattenfal

De faciliteiten die hiervoor nodig zijn worden ontwikkeld door Vattenfall en Zeehaven IJmuiden. Er komt een kantoor voor het personeel, en magazijn voor reserveonderdelen en een werkplaats. Er komen ook aanlegplekken voor onderhoudsboten en crew tranfer vessels (ctv’s).

Zeehaven IJmuiden is gekozen vanwege de ligging ten opzichte van Hollandse Kust Zuid en andere toekomstige windparken. Vattenfall werkt nu ook al vanuit deze haven voor windpark NoordZee Wind. De langetermijnvisie van de haven rondom offshore wind, de ontwikkelingsflexibiliteit, de infrastructuur en leveranciers in de omgeving hebben een belangrijke rol gespeeld bij deze keuze.

Energiezuinig gebouw

Het servicecentrum wordt een energiezuinig gebouw dat zo zelfvoorzienend mogelijk is. Er worden zonnepanelen geïnstalleerd op een groendak. Andere mogelijkheden die momenteel worden onderzocht zijn warmtepompen en andere energieneutrale toepassingen.

Windcat Workboats op waterstof

Er is ook een contract getekend met Windcat Workboats. Windcat is de marktleider op het gebied van offshore vervoer van onderhoudspersoneel, gevestigd in IJmuiden. Met de boten van Windcat worden de technici die het onderhoud gaan uitvoeren naar het windpark gevaren. Windcat Workboats werkt samen met CMB Technologies aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven boot, Hydrocat. Naar verwachting is deze optie in 2020 klaar en gaat Vattenfall als een van de eerste bedrijven gebruik gaan maken van deze boten.