VIDEO: Eerste proefvaart met simulator voor defensie

Arie Jan de Waard, directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en Bas Buchner, directeur van MARIN maakte samen de eerste proefvaart in de ‘Fast Small Ship Simulator’ (FSSS). De FSSS heeft dezelfde stoelen en dashboard als de echte FRISC’s (Fast Raiding, Interception and Special Forces Crafts). De simulator staat op een bewegende ‘motion base’. De simulator wordt gebouwd voor het opleiden en trainen van defensiepersoneel werkzaam op marineschepen. 

MARIN projectleider Noël Bovens: “Alles is erop gericht om de bemanning een zo realistisch mogelijke ervaring te geven. Dat vraagt niet alleen om de juiste apparatuur, maar ook om een goede simulatie van wat er onderwater gebeurt: het gedrag van schepen in golven en tijdens manoeuvres.”

Vice Admiraal De Waard ervoer de test als zeer realistisch: “Voor je gevoel zit je direct in een complexe operatie midden op zee. Virtual reality als deze gaat een grote rol spelen bij opleiding en training.”

Deze simulator wordt gebouwd door MARIN, MKB-partners en Tree-C gebouwd voor een CODEMO-project. In CODEMO-projecten ontwikkelen MKB-bedrijven en onderzoeksorganisaties demonstratiesystemen die relevant zijn voor Defensie.

Voor de leraar geen onnodige g-krachten meer 
CODEMO-projectbegeleider Karin van Bodegraven: “Een simulator biedt ook voordelen voor de instructeurs van FRISC’s. Op dit moment ervaren zij regelmatig schokken van meer dan 9G omdat ze bij elke training meevaren met de leerlingen. Dit heeft veel fysieke klachten tot gevolg. Wanneer er getraind wordt op simulatoren, kunnen zij vanuit een veilige instructeurspositie de simulator en de leerlingen erin aansturen. “

De FSSS staat tot eind dit jaar bij het MARIN, daarna gaat hij voor een testperiode naar Den Helder. Daarna besluit Defensie of zij dit soort simulatoren daadwerkelijk gaat bestellen. De FSSS krijgt een plek in MARIN’s nieuwe ‘Seven Oceans Simulator’ Centrum.