Foto North Sea Port

VIDEO: Kadeonderhoud, oeverzwaluwen en Covra

North Sea Port beheert 56 kilometer kades. Het onderhoud ervan vergt heel wat technische expertise. En wist je dat je de oeverzwaluw opnieuw kan spotten in natuurgebied De Groene Knoop? Ontdek het in deze reportage.
De kades die North Sea Port beheert, worden voortdurend belast. Schepen die aan- en afmeren, goederen die worden opgeslagen en kranen die over de kade rijden. Een onderhoud uitvoeren en anticiperen op toekomstige ingrepen, vergt heel wat expertise.

Foto North Sea Port

En het leven mag dan even vertragen, de natuur doet dat niet. In De Groene Knoop in Westdorpe – bij de Nederlands-Belgische grens – kan je opnieuw oeverzwaluwen vinden. Ecoloog Alex Wieland gaf het advies aan North Sea Port om een speciale oeverwand aan te leggen waarin de bijzondere vogelsoort kan broeden. Op die manier gebruiken ze de zandhopen op de bouwterreinen niet en hoeft niemand het werk stil te leggen.

Bij Vlissingen, in het noorden van North Sea Port, vind je dan weer de
Centrale Organisatie voor Radioactief Afval, Covra dus. Het is de enige plek in Nederland waar radioactief afval mag worden opgeslagen. De gebouwen zijn heuse kunstwerken. Het blauwe heeft zelfs de grootste zonnewijzer van Europa.

View on Youtube.