VIDEO: Krachtigste offshore windturbine komt op Maasvlakte Rotterdam deze zomer

GE Renewable Energy en Future Wind, een joint venture tussen Pondera Development en SIF Holding Nederland, gaan een eerste prototype van de Haliade-X 12 MW windturbine installeren op de Maasvlakte in Rotterdam deze zomer. Beiden hebben daarvoor op woensdag 16 januari een overeenkomst getekend. De overeenkomst omvat een testperiode van vijf jaar en een 15-jarige periode van ‘fullservice’ exploitatie en onderhoud.

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf: “We zijn er trots op dat GE Renewable Energy en SIF onze haven als testlocatie gebruiken voor de krachtigste offshore windturbine ter wereld. Dit bevestigt de reputatie van de haven als aantrekkelijke partner voor de offshore windindustrie en als drijvende kracht achter de energietransitie.”

This embedded content is only visible after accepting cookies.


Het protoype van de offshore windturbine wordt op de kust geïnstalleerd zodat er beter getest kan worden. Aan het begin van de exploitatieperiode gaat GE Renewable Energy de data verzamelen die nodig zijn voor het verkrijgen van het Typecertificaat, een belangrijke stap in het commercialiseren van het product in 2021.

Voorbereiding voor installatie is begonnen

Inmiddels is op de site net begonnen met de voorbereiding voor de installatie. De gondel van het Haliade-X 12 MW prototype wordt in Saint-Nazaire geassembleerd, de drie 107 meter lange LM-rotorbladen in Cherbourg en de masten in Sevilla. Alle onderdelen worden verscheept naar Rotterdam. Daar worden ze geassembleerd en geïnstalleerd.

Haliade-X project, investering van 320 miljoen

Het prototype in Rotterdam maakt deel uit van een investering van 320 miljoen euro in het Haliade-X project dat GE Renewable Energy in maart 2018 bekendmaakte om tot een meer concurrerende bron van schone, duurzame energie te komen.