VIDEO: Marine vangt weer drugs in Cariben

Zr. Ms. Amsterdam heeft voor de vierde keer in korte tijd een drugstransport in de Caribische Zee onderschept. Om de smokkel van 650 kilo cocaïne te voorkomen, vuurde de maritieme boordhelikopter NH90 gericht op de buitenboordmotoren van de smokkelboot.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig nam de snelle motorboot voor het eerst waar op een noordelijke smokkelroute vanuit Colombia. De Amsterdam, dat als stationsschip op dat moment in de buurt patrouilleerde, zette direct koers naar de go-fast. Voor het aanhouden van de boot, zette de Amsterdam de NH90 in.

Boordschutter
De boot ligt vol met balen cocaïne. Foto: Ministerie van Defensie

DeBootVolBalenCocaïne

 De boot ligt vol met balen cocaïne. Foto: Ministerie van Defensie

De smokkelaars negeerden de stoptekens vanuit de helikopter en probeerden met hoge snelheid te vluchten. De NH90 loste vervolgens waarschuwingsschoten. Toen ook daarop niet werd gereageerd, schakelde de boordschutter van de helikopter beide buitenboordmotoren van de go-fast met vuur uit. De 3 opvarenden probeerden de drugs nog overboord te zetten, maar daarvoor was het te laat. Ze zijn opgepakt en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Het is de vierde drugsvangst van Zr. Ms. Amsterdam in 3 weken. De bevoorrader onderschepte in deze periode totaal 3.600 kilio cocaïne.

Meer… Defensie