VIDEO: Nieuwe heli bewijst zich in Caribisch gebied

De nieuwe NH90-maritieme helikopter heeft zijn eerste maand van operationele inzet in het Caribisch gebied achter de rug. Het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam is op dit moment actief als stationsschip en heeft het toestel mee als boordhelikopter.

Waardevolle aanvulling
De eerste ervaringen in de Caribische wateren zijn goed. De helikopter is volgens de commandant van de Amsterdam, kapitein-luitenant-ter-zee Hans Veerbeek, een waardevolle aanvulling. “De NH90 kan ruim 3 uur vliegen zonder te tanken en kan daardoor een groot zeegebied afzoeken. De radar, in combinatie met het automatische identificatiesysteem en de infraroodcamera, geven ons snel een beeld van de scheepvaart om ons heen.”

Schot voor de boeg
Uit de eerste praktijktesten blijkt de helikopter een prima platform om bijvoorbeeld een schot voor de boeg te geven van een drugsboot. Ook is de NH90 zeer goed inzetbaar voor het vervoer van een boardingteam. De leden kunnen langs een touw op het dek van een te enteren schip worden afgezet, het zogenoemde fast roping. Daarnaast kan de heli ’s nachts dankzij zijn sensoren volledig verduisterd opereren. Dit verkleint de kans op voortijdige ontdekking.

Opleidingen
Omdat de NH90 voor het eerst mee is naar de Cariben wordt het platform niet alleen operationeel ingezet, maar ook voor opleidingen. Zo worden de bemanningen tevens klaargestoomd voor antipiraterijmissie voor de kust van Somalië. Er wordt beproefd onder welke omstandigheden veilig op de bevoorrader kan worden geland. Ook de vliegdekofficieren die de landing begeleiden leren de bijzonderheden van het werken met een nieuw toestel.

Meer… Defensie