Werkloods bij Droogdok Jan Blanken feestelijk geopend

De Werkloods bij het Droogdok Jan Blanken is zaterdag 10 september officieel in gebruik genomen. Burgemeester Kleijwegt ontving de symbolische sleutel van de Werkloods uit handen van ‘Jan Blanken’ en overhandigde deze aan de voorzitter van het bestuur van het Droogdok, Theo Prenen.

Het ontwerp van de Werkloods, van architect Gunnar Daan, doet denken aan een omgekeerde romp van een schip, een concept dat hij uit Schotland mee heeft gebracht. Het gebouw past uitstekend bij het industriële rijksmonument waar nog steeds schepen gedokt worden. 3Pnetwerkpartners heeft als projectleiding gezorgd voor de technische realisatie van het project.
Tegelijkertijd met de ingebruikname van de werkloods is ook de tentoonstelling in de grote zaal geopend. De expositie, ontworpen door Theo Braams, is deels op verrijdbare panelen bevestigd. Hierdoor ontstaat een bijzonder en dynamisch samenspel tussen zaal en expositie en kan de zaal op verschillende manieren ingericht worden.

In zijn openingstoespraak benadrukte burgemeester Kleijwegt de veelzijdigheid van het gebouw en de vele verschillende doeleinden waarvoor dit gebruikt kan worden. De Werkloods dient als bezoekerscentrum voor het Droogdok. Daarnaast is er een werkplaats waar Ipse De Bruggen jongeren een opleiding biedt, een opslagruimte voor materialen, verenigingsruimtes voor de modelbouwvereniging en de zendamateurs en museale depotruimte. De grote zaal kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld congressen, vergaderingen en lezingen. Met behulp van de verschuifbare panelen kan de ruimte naar elke gewenste grootte worden aangepast. Hierdoor is de zaal zowel geschikt voor kleine groepen als voor grote gezelschappen.

Aansluitend aan de officiële opening was er een openluchtvoorstelling in het Droogdok van theatergroep Nomade. Deze voerde het stuk ‘Danton’ op over de gevolgen van de Franse Revolutie net voor de komst van Napoleon. Het Droogdok en de schipdeur vormden een prachtig decor dat nog eens versterkt werd door donder en bliksem op de achtergrond.

Bron: Hellevoetsluis, 13-09-2011;