De twee turbines markeren letterlijk de ingang van de Eemshaven (foto: Groningen Seaports)

Windproject Eemshaven naar Pondera en Rebel

Vandaag hebben Pondera en Rebel bekend gemaakt zij het windproject bij de strekdammen in de Eemshaven over nemen van Yard Energy. Yard heeft dit project de afgelopen jaren ontwikkeld en heeft in dat kader overeenstemming bereikt met Groningen Seaports over het gebruik van de locatie. De belangrijkste vergunningen voor het project van twee windturbines zijn inmiddels binnen. De windmolens moeten medio 2022 elektriciteit op gaan leveren.

De twee turbines markeren letterlijk de ingang van de Eemshaven (foto: Groningen Seaports)

“Yard heeft ervoor gekozen het project nu te verkopen om zich te kunnen concentreren op het voltooien van de bouw van wind-op-land projecten, en investeringen in projecten en bedrijven gerelateerd aan de energie transitie”, aldus Lex Roukens, directeur van Yard.

Hans Rijntalder van Pondera: “Onze ervaring bij het realiseren van de grootste offshore windturbine ter wereld in Rotterdam, de GE Haliade-X 12MW, komt hier goed van pas. We zijn blij dat we in Rebel een solide partner gevonden hebben om het project mede te ontwikkelen en financieren.

Letterlijk de ingang van de Eemshaven

Ook Groningen Seaports is enthousiast. CEO Cas König: “De realisatie van deze turbines komt nu weer een stap dichterbij. Ze markeren straks letterlijk de ingang van de Eemshaven en dragen vooral bij aan onze duurzame-energie-ambities.”

De twee turbines markeren letterlijk de ingang van de Eemshaven (foto: Groningen Seaports)
De twee turbines markeren letterlijk de ingang van de Eemshaven. Foto, Groningen Seaports.

Het project bestaat uit twee moderne windturbines nabij de strekdammen. Naar verwachting komt de capaciteit van het project tussen 10 en 12 MW uit. Pondera en Rebel verfijnen de komende maanden het ontwerp en selecteren de aannemer en turbineleverancier, waarna ook snel de financiering wordt gerealiseerd.

Over Pondera

Pondera is een bekend adviesbureau op het gebied van duurzame energie in Nederland. Het bedrijf adviseert klanten bij de ontwikkeling van: windprojecten op land en in de zee, zonprojecten op land en ook op daken, geothermie en hybride projecten met batterijopslag en waterstof. In sommige gevallen investeert het bedrijf zelf in duurzame-energieprojecten.

Over Rebel

Rebel werkt aan de vraagstukken van de toekomst op het gebied van duurzaamheid, transport, stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg, de sociale sector en meer. Niet alleen als adviseur, maar regelmatig ook als investeerder. Wie gelooft in zijn eigen adviezen, investeert mee, is het motto van Rebel.