Zikavirus: voorzorgsmaatregelen voor zeevarenden

De International Transport Workers Federation (ITF) heeft een informatiesheet uitgegeven zodat zeevarenden zichzelf zo goed mogelijk tegen het Zikavirus kunnen beschermen.

ITF maritime coordinator Jaqueline Smith: “Ons bedrijf richt zich op het helpen en beschermen van alle zeevarenden. Zeevarenden zijn een specifiek kwetsbare groep voor dit virus omdat
zij veel reizen en in belangrijke handelsroutes komen waar het Zikavirus actief is. De realiteit voor zeevarenden is dat zij van te voren voorzorgsmaatregelen moeten nemen voordat zij een aantal weken of zelfs maanden op zee zijn. Zoals het aanschaffen van insect afstotende middelen, een klamboe om onder te slapen en licht gekleurde bedekkende kleding. Ook het afdekken van water containers aan boord moet gebeuren.”

De beste manier om het Zikavirus te voorkomen, en andere ziekten die door muggen overgedragen, is door geen muggenbeten op te lopen.
Wanneer gedokt of aan wal in een van de getroffen landen:

• Gebruik insectenwerend middel.
• Draag kleding (bij voorkeur licht gekleurde), die zo veel mogelijk het lichaam bedekken.
• Gebruik fysieke barrières zoals schermen, gesloten deuren en ramen.
• Slaap onder een klamboe
• Leeg, reinig of dek containers af waar water in zit,  zoals emmers,  zodat er geen broedplaatsen voor muggen kunnen ontstaan.
• Tijdens uitbraken, gezondheidsautoriteiten kunnen adviseren om met insecticiden te spuiten.
• Insecticiden die aanbevolen worden door de WHO Pesticide Evaluation Scheme kunnen ook worden gebruikt als larviciden behandeling in relatief grote watercontainers.
• Als u het Zikavirus heeft, voorkom meer muggenbeten tijdens de eerste week van de infectie. Het Zikavirus wat in het bloed zit kan andere muggen weer besmetten en daarmee het virus nog verder verspreiden.

Het volledige informatiesheet van ITF 

Het Zikavirus wordt veroorzaakt door de beet van een geïnfecteerde Aedesmug. Deze mug circuleert op dit moment in Afrika, Amerika,Azie en de Pacific. Er zijn ook gevallen gemeld die het virus door bloedtransfusie en seksueel contact hebben opgelopen.

Het Zikavirus veroorzaakt meestal een milde koorts, huiduitslag en conjunctivitis (oogontsteking) voor een periode van twee tot zeven dagen. Het Zikavirus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, het virus is gekoppeld aan genetische geboorteafwijkingen.

Er is nog geen specifieke behandeling of vaccin beschikbaar.