Zr.Ms. Van Amstel keert terug van missie Middellandse Zee

Het multipurposefregat Zr.Ms. Van Amstel keert vrijdag 15 juli terug van een inzet van vier maanden in de Egeïsche Zee en Middellandse Zee. In thuishaven Den Helder wordt het schip welkom geheten door familieleden, vrienden, collegae en de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Rob Bauer.

Zr.Ms. Van Amstel vertrok in maart naar de Egeïsche Zee waar het schip als onderdeel van het NAVO-vlootverband, de Standing NATO Maritime Group (SNMG), patrouilleerde tussen het Griekse eiland Chios en de Turkse kust om mensensmokkel tegen te gaan. Met gespecialiseerde sensoren bracht het schip de vluchtelingenstromen in kaart. De informatie werd gedeeld met Turkije en Griekenland, zodat die beter tegen de mensensmokkel konden optreden. Het tegenhouden van migranten maakte geen deel uit van het takenpakket van de Van Amstel. Wel gold tijdens deze inzet de internationale verplichting conform het zeerecht om mensen in nood te helpen.

Begin juni verruilde de Van Amstel de Egeïsche Zee voor de Middellandse Zee om daar deel te nemen aan operatie Triton van het Europese agentschap Frontex. Een maand lang werd het schip ingezet voor grensbewaking en het in kaart brengen van illegale migratiestromen. In deze periode kreeg de Van Amstel vijf keer opdracht van Frontex om een schip in nood te helpen. In totaal zijn daarbij 1024 migranten in veiligheid gebracht. Dit aantal is exclusief de 33 geredde personen die op zee zijn overgenomen van het NGO-schip Sea Watch.

Zr.Ms. Van Amstel ontving de eerste Search-and-Rescue (SAR) opdracht op 14 juni. Toen zijn 197 mensen van een zinkend schip gehaald op 75 mijl ten zuidwesten van Kreta. Een dag later werden 244 mensen gered op 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland. Vrijdag 24 juni haalde de Van Amstel 150 migranten van een bootje op 104 mijl ten zuidwesten van Griekenland. Op 28 juni haalde de Van Amstel 142 mensen van een zwaar overbeladen rubberboot op 15 mijl van de kust van Libië. De laatste reddingsactie vond plaats op vrijdag 1 juli toen de Van Amstel 291 mensen van een vissersbootje op 100 mijl van de Griekse kust redde. Dit bootje dobberde al zeven dagen op volle zee.

Een bijzonder moment tijdens de inzet voor Frontex vond plaats op donderdag 16 juni. In positie 36°38’11N 014°37’45E werd die avond om 19.30 uur aan boord een meisje geboren. Het kindje kreeg de naam ‘Gelila’, wat volgens haar Eritrese moeder ‘from the ocean’ betekent. In totaal heeft de Van Amstel in het operatiegebied voor SNMG 12.014 zeemijlen (22.249 km) en voor Frontex 6.256 zeemijlen (11.586 km) afgelegd.