ROC Friese Poort van start met drie boten in DSC 2014

SolarbootDeFriesePoort

Van 28 juni tot en met 5 juli wordt de Dong Energy Solar Challenge 2014 gevaren. ROC Friese Poort vaart voor de 3e keer mee en dit jaar met maar liefst drie boten! De vestigingen in Drachten, Leeuwarden en Sneek hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling en (her)bouw van de boten Sinnergy (Drachten), Skipper (Leeuwarden) en Sinnefûgel (Sneek). Het belooft een spannende week te worden met verschillende etappes. Extra spannend is het voor titelverdediger vestiging Sneek. In 2012 werden de Snekers namelijk kampioen in de A-klasse. Een geweldige prestatie. Wubbo Ockels prees onze studenten nog eens extra door ze winnaars te noemen van alle deelnemende categorieën. ‘Dat een mbo school dit voor elkaar kan krijgen, is werkelijk wereldklasse!’ zo zei deze, helaas overleden, ambassadeur van de Solar Challenge.

De drie teams bestaan allemaal uit studenten van verschillende technische opleidingen waaronder Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Mechatronica en Maritieme Techniek. Zij worden bijgestaan door vakdocenten, maar ook door het bedrijfsleven. De studenten maken kennis met nieuwe technieken op het gebied van composiet, aandrijving, elektronica, scheepsinstallatie, ict e.d. Dit alles wordt gerealiseerd in samenwerking met contacten uit het bedrijfsleven die kennis en materialen vaak kosteloos ter beschikking stelt. Het stelt onze studenten in staat om ingewikkelde technologische kennis toe te passen en boten te bouwen die kunnen concurreren met technische universiteiten.

Centrum Duurzaam
Het ontwikkelen van zonneboten past uitstekend binnen de innovatieprojecten van ROC Friese Poort- Centrum Duurzaam. Studenten werken in innovatieprojecten samen met het bedrijfsleven. Centrum Duurzaam benut de kennis en ervaring van het bedrijfsleven voor het opleiden van jonge vakmensen in de praktische toepassing van innovatieve duurzame technieken. Met goede en objectieve voorlichting wil Centrum Duurzaam de toepassing van deze technieken bij bedrijven en particulieren stimuleren. Studenten en bedrijven gebruiken op deze manier kennis, ervaring en vakmanschap voor het bouwen aan een duurzame wereld.

Solarteam Sinnergy (Drachten)
Dit team vaart met de Sinnergy, een boot die enkele jaren geleden is gekregen van een Braziliaans team. De boot is door het team vanaf de romp volledig omgebouwd tot de huidige boot. Zo is de motor en het GPS-systeem in de boot gemonteerd en het stuurmechanisme opgehangen. Een bijzonder element aan deze boot is dat het gehele aandrijfsysteem door dit team zelf is ontworpen.

Solarteam Sinnefûgel (Sneek)
De winnaars van 2012 varen dit jaar met een nieuwe boot, Sinnefûgel. De boot is, net als de vorige solarboot, ontworpen door Maarten Voogd en vaart op draagvleugels waarmee het team meer dan 40% energie kan besparen. Sinnefûgel is door het team vanaf het ontwerp volledig zelfstandig gebouwd met behulp van kennis en middelen uit het bedrijfsleven, nationaal en internationaal.

Het Sneker team vertrekt enkele dagen na de DSC 2014 naar Monaco voor de Monte Carlo Cup. Daar wordt van 10 juli t/m 13 juli de Solar Grand Prix gevaren. Ook weer een internationale wedstrijd die mede dankzij sponsoren mogelijk wordt gemaakt. De Lastoorts uit Bolsward stelt bijvoorbeeld een bus ter beschikking. Hiermee gaat het team de reis naar Monaco maken.

Solarteam Skipper (Leeuwarden)
De vestiging Leeuwarden/Dokkum doet dit jaar voor het eerst mee met ‘Skipper. Acht maanden geleden is het team gestart met het realiseren van de eigen boot. Begonnen zij als leken, inmiddels zijn ze bijna experts op dit gebied. Het team heeft inmiddels ervaring opgedaan bij het NK zonnebootrace in Akkrum en het kampioenschap Oost-Nederland.

Meer… www.solar-team.nl en www.solarboatleeuwarden.nl