Acht nieuwe opleidingsschepen voor de zeevaart

De Maritieme Academie (vmbo, mbo, hbo), met vestigingen in IJmuiden, Amsterdam, Den Helder en Harlingen start met een nieuw onderwijsconcept voor de zeevaartopleidingen in Nederland. Op initiatief van Rederij Spliethoff Beheer B.V. uit Amsterdam worden acht schepen, uit een nieuwbouwprogramma van 24 vrachtschepen, voorzien van onderwijsruimte. Doel is het rendement van de opleidingen te verbeteren en de opleiding en het toekomstig beroep beter op elkaar af te stemmen. Het ROC Nova College / Maritieme Academie in IJmuiden verzorgt het onderwijs op de schepen.

Elk opleidingsschip krijgt een extra oefenbrug bovenop de functionele brug. De overige extra voorzieningen bestaan uit onder meer: vier hutten voor acht stagiairs, een hut voor een docent/ trainingsofficier, een leslokaal, een ontspanningsruimte, een sportruimte en ict voorzieningen. De docent/ trainingsofficier vaart exclusief mee om de acht cursisten te begeleiden. Het concept biedt ook mogelijkheden voor docentenstages en uitwisselingsprogramma’s tussen zeevarenden en het nautisch onderwijs.

Het ontwikkelen en bouwen van deze extra faciliteiten aan boord kost negen miljoen euro. Voor de ontwikkeling en implementatie van dit nieuwe onderwijsconcept wordt door het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst totaal een bedrag van 2,5 miljoen euro bijgedragen, het Platform Beroepsonderwijs (HPBO) subsidieert vanuit het innovatiearrangement 1 miljoen euro. Het project duurt drie tot vijf jaar.

Bron: Nova College, 10-03-2008;