Artiestencomfort Pukkelpop komt voortaan via Albertkanaal

  • binnenland

Duurzaam transportexperiment met Promotie Binnenvaart Vlaanderen en CityDepot van start.

Ook dit jaar zet Pukkelpop verder in op duurzaamheid: “Onze state‐of‐the‐art backstagevoorzieningen van Expo Rent worden voor het eerst via het Albertkanaal aangevoerd”, zegt organisator Chokri Mahassine. De samenwerking met Promotie Binnenvaart Vlaanderen en CityDepot is daarmee een vooruitstrevend experiment in duurzaam vervoer. “En hopelijk een maatstaf voor de toekomst”, aldus Mahassine.

George Ezra, Netsky en Ellie Goulding kunnen met een gerust geweten in de artiestenlounge van Pukkelpop vertoeven: de backstageluxe, waarvoor België gekend staat in de sector, wordt midden augustus op ecologisch verantwoorde wijze via het Albertkanaal aangevoerd. “Tegelijkertijd baanbrekend en evident, gezien onze ligging nabij het kanaal en ons groene imago”, aldus Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine.

Groene frontrunner
Het Limburgse festival slaat hiervoor de handen in elkaar met Promotie Binnenvaart Vlaanderen en CityDepot. Met een vervoerd totaalvolume van bijna 70 miljoen ton per jaar is de binnenvaart een belangrijke logistieke speler in Vlaanderen. “Voor de editie van 2015, die plaatsvindt op 19, 20, 21 en 22 augustus, worden in totaal 86 palletten met decoratief materiaal van Expo Rent via de watersnelweg vervoerd”, geeft Mahassine mee. “We hopen om naar de volgende jaren het aandeel van goederentransport via de watersnelweg te kunnen verhogen.”

Dat het initiatief om de binnenvaart te benutten voor festivalvervoer uit het Pukkelpopkamp komt, mag trouwens niet verbazen: het festival, dat jaarlijks zo’n 180 000 muziekliefhebbers naar Kiewit lokt, is altijd al een frontrunner geweest op gebied van duurzame innovaties. “Op de weide doen we al zo veel mogelijk om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, vertelt Mahassine. “Maar deze eerste aanzet voor de verschuiving van weg‐ naar waterverkeer kan op termijn een zeer grote impact hebben.”

Volle vaart binnenvaart
Promotie Binnenvaart Vlaanderen kon zich meteen vinden in de plannen van de Pukkelpop‐organisatie. Voorzitter Joël Bijnens: “Onze missie is om de Vlaming bewust te maken van de watersnelweg als kostenefficiënt, duurzaam en betrouwbaar goederentransportkanaal. Wanneer je het volume ten opzichte van de uitstoot bekijkt, blijkt heel duidelijk dat de blauwe snelweg gewoonweg groener is.”

De samenwerking met Pukkelpop past perfect in de promotiecampagne ‘Watersnelweg.be, wat kunnen we voor u verschepen?’, die Promotie Binnenvaart Vlaanderen samen met nv De Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal NV en het departement Mobiliteit en Openbare Werken in 2014 opstartte. Samen bundelen ze de krachten om de binnenvaart nog sterker op de logistieke kaart te zetten en het aandeel binnenvaart in het totale vervoersgebeuren te doen stijgen. De watersnelwegcampagne werd eind vorig jaar gelanceerd met een spectaculaire stunt. Op drie locaties in Vlaanderen werden levensgrote schepen opgetrokken langs verkeersassen, gebouwd met de materialen die ze normaal vervoeren. Bedrijven als AB InBev, Ebema en Isolava verleenden hun medewerking aan deze stunt.

Meer… Watersnelweg.be

Related news

List of related news articles