Betonbedrijf kiest voor binnenvaart

Familiebedrijf Bruil uit Ede, leverancier van hoogwaardige mortel en betonoplossingen, laat sinds kort cement vanuit het Ruhrgebied in Duitsland per binnenvaartschip aanleveren naar de productielocatie in Deventer zo meldt Stedendriehoek.

Vervoer over water van dit product is voor betonfabrieken vaak een uitdaging. Er worden verschillende soorten cement van diverse leveranciers in kleine hoeveelheden aangeleverd op de productielocaties. Tussenopslag is dan nodig om binnenvaart interessant te maken. Met het plaatsen van de twee silo’s in Deventer is dit nu mogelijk voor deze specifieke locatie.
De productielocatie van Bruil in Deventer is gevestigd aan het water. Bruil heeft de binnenvaart voor het cement pas echt in het vizier gekregen door het modal shift programma (stimulering van vervoer over water) in Overijssel.

Jaco van den Berg, productiemanager van Bruil: “Dat heeft ons aan het denken gezet en het plaatsen van twee opslagsilo’s bleek de oplossing. Op die manier kon er een grotere hoeveelheid per schip aangeleverd worden, in plaats van dagelijkse vrachtwagenleveringen.”

Bruil heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en dat blijkt uit een uitvoerig MVO-beleid. Eén van de thema’s hierin is de reductie van de CO2 uitstoot, die voor het overgrote deel door transport wordt veroorzaakt. Modal shift heeft hierop een positief effect. Edo Peet, MVO manager: “Per tonkilometer stoot de binnenvaart aanzienlijk minder CO2 uit dan wegvervoer. Zand en grind deden we al deels per schip. Met de cementsilo’s in Deventer sparen we nu op jaarbasis zo’n 950 vrachtautoritten extra uit. Een ander positief effect van de afgenomen autoritten is dat de veiligheid op het terrein voor de werknemers is toegenomen. Mooie resultaten en dat smaakt natuurlijk naar meer.”

 

Related news

List of related news articles