Defensie aanjager regionale economie Den Helder

Samen optrekken naar de toekomst om de economische groeipotentie van de regio Den Helder te benutten. Met deze opdracht is de Taskforce ‘Civiel medegebruik Defensiehaven Den Helder’ enkele maanden geleden aan de slag gegaan. Op 6 juli a.s., tijdens het ‘Maritiem Symposium Samen Slagvaardig’, overhandigt de onafhankelijk voorzitter van de Taskforce Ivo Weekenborg de eindrapportage van de Taskforce aan minister Hillen van Defensie. De Taskforce constateert dat het goud voor het oprapen ligt en beschrijft concrete stappen die genomen worden om de economische groei door civiel-militaire samenwerking te realiseren.

Vier belangrijke vestigingscondities voor bedrijven De regio Den Helder heeft vier belangrijke vestigingscondities voor bedrijven en investeerders. Het gaat om de aanwezigheid van hoogwaardige, strategische infrastructuur op het gebied van maintenance en logistiek, de aanwezigheid van (zee-) haven gebonden bedrijventerreinen met groeicapaciteit en de luchthaven Airport Den Helder, de aanwezigheid van de grootste offshore, logistieke hub met een unieke ligging van Den Helder ten opzichte van het continentaal plat en de aanwezigheid van top Onderzoek- & Opleidinginstituten. De regio is een aantrekkelijke vestigingslocatie voor internationale spelers. De groei van de regio komt voort uit de samenhang en unieke samenwerking tussen Onderzoek & Opleiding, Ondernemen en Overheid en de specifieke aansluiting bij de nationale topsectoren Water, Energie, High Tech Systemen en Materialen en Logistiek.

Civiel medegebruik strategische infrastructuur Koninklijke Marine De Koninklijke Marine is, in combinatie met de (defensie)haven, de spil in de economische ontwikkeling van de regio Den Helder. De Koninklijke Marine vormt de fundamentele basis voor werkgelegenheid en is vaak eerste klant en gebruiker van nieuwe ontwikkelingen en technische innovaties. Het vormt een sterke basis voor toegepast onderzoek en nieuwe, commerciële marktintroducties. De Koninklijke Marine ontsluit waardevolle, strategische infrastructuur op het gebied van logistiek en maintenance voor medegebruik door civiele partijen. Hiermee wordt een grote en belangrijke stap gezet in de samenwerking tussen Defensie en bedrijfsleven om de economie samen verder te ontwikkelen. Op 18 juli wordt een eerste pilot uitgevoerd. Het gaat om reparaties aan een offshore schip die door civiele partijen op het terrein van de Koninklijke Marine worden uitgevoerd.

Verstevigen samenwerking bedrijven, beroepsonderwijs en KIM Om de groei te faciliteren, wordt de hechte, (wetenschappelijke) samenwerking tussen bedrijven, beroepsonderwijs en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) verder ontwikkeld en verstevigd. Opleidingen worden verbeterd en nog meer afgestemd op de behoefte uit de markt. De focus ligt op vraaggestuurde ontwikkeling op het gebied van de economische speerpunten offshore oil & gas, offshore wind en alternatieve energiebronnen. De organisatie Maritime Campus Netherlands (MCN) wordt verder verstevigd om deze ambitie in te vullen.

Port of Den Helder voor gebiedsontwikkeling, acquisitie en uitgifte terreinen De verzelfstandigde Haven NV i.o. voert in samenwerking met de Koninklijke Marine, gebiedsontwikkeling, acquisitie en uitgifte van (beschikbare) bedrijfsterreinen uit. Op 9 juli neemt de gemeenteraad van Den Helder een definitief besluit over de oprichting van de Port of Den Helder NV. Voor de havenontwikkeling wordt op het terrein van de defensiehaven in civiel-militaire samenwerking 5 ha zeehavengebonden terrein en 600 meter kade gerealiseerd. Tevens stoot de Koninklijke Marine de locatie Buitenveld af. Het gaat om een gebied van 5 ha dat voor civiel gebruik wordt herontwikkeld. De eerste bedrijven hebben zich al gemeld voor vestiging. Bij toenemende groei en concrete behoefte van bedrijven kan door de Port of Den Helder aanvullend 50 ha zeehavengebonden terrein en 900 meter kader worden ontwikkeld. Daarnaast wordt door de Port of Den Helder 75 hectare (havengebonden) bedrijventerreinen ontwikkeld en 500 meter kade.

Aansturing civiel-militaire samenwerking door Vice Admiraal, Burgemeester en Gedeputeerde In opdracht van minister Hillen van Defensie en minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Taskforce, onder leiding van onafhankelijk voorzitter Ivo Weekenborg, het bureau Policy Research Corporation en het bureau ABL2, onderzoek gedaan naar optimale, civiel- militaire samenwerking. De Taskforce bestaat uit  vertegenwoordigers op topniveau van het ministerie van Defensie, de Koninklijke Marine, Maritime Campus Netherlands (MCN), College van B&W van de Gemeente Den Helder, het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) het Havenbedrijf Rotterdam NV, Airport Den Helder, de Provincie Noord-Holland, het Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en het bestuur van VNO/NCW Noordwest-Holland. Zij hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt aan het plan dat civiel –militaire samenwerking mogelijk maakt met als doel om de lokale en regionale economie te versterken. Dit moet leiden tot groei van de werkgelegenheid, toenemende bedrijvigheid en doorlopende leerlijnen in het beroepsonderwijs.

De Taskforce is met de aanbieding van de eindrapportage ontbonden. De aansturing en bewaking van de civiel-militaire samenwerking wordt voortgezet in het overleg tussen de burgemeester van de Gemeente Den Helder, de Vice Admiraal van de Koninklijke Marine en de gedeputeerde Haven en Infra van de Provincie Noord Holland.

Meer… Den Helder